I přes nutné úspory Dohnal rozšíří počet šéfů na NKÚ

Praha - Prezident Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) František Dohnal hodlá podle Mladé fronty Dnes na svém úřadu zvýšit počet zaměstnanců ve vedoucích funkcích. V době státních úspor vzniknou u strážců výdajů státní kasy zcela nové odbory a oddělení. Jejich zřízení sice nemá podle Mladé fronty přinést požadavky na navýšení počtu lidí, ale jejich služby pro stát budou zřejmě dražší kvůli vyšším platům.

Dopad změn na rozpočet Dohnal podle deníku tají i členům NKÚ. Stejně jako jiné státní úřady musí přitom ušetřit deset procent, propouštění však na rozdíl od jiných úřadů nechystá. Se zřízením nových odborů a oddělení počítá organizační řád, který má Mladá fronta k dispozici a který se snaží Dohnal zatím marně projednat v kolegiu úřadu.

Změny se týkají pouze správní sekce, tedy zjednodušeně řečeno administrativy. „Celé to působí na nás tak, že je potřeba dát některým poslušným zaměstnancům funkci,“ řekl Mladé frontě Dnes jeden z členů kolegia.

Nově má například podle deníku vzniknout oddělení právní podpory, NKÚ už přitom právníky má. Polepší si také vedoucí školicího střediska, z oddělení se stane odbor. Z personálního odboru vznikne odbor řízení lidských zdrojů, pod kterým bude oddělení pracovního výkonu.

Co konkrétně bude mít takové oddělení na starost, není jasné, stejně jako důvod změn. „Organizační řád je interní záležitostí chodu NKÚ. Návrh jeho změny nebyl zatím projednán se členy kolegia NKÚ, a proto nepovažujeme za vhodné o něm informovat externě,“ řekla Mladé frontě mluvčí NKÚ Radka Burketová. Dohnal musí podle zákona změnu s kolegiem projednat, ale členové kolegia to zatím odmítají. Mladá fronta Dnes poznamenala, že spory mezi kolegiem a Dohnalem už trvají takřka dva roky. Začaly, když členové upozornili na Dohnalovy výdaje.

Nejvyšší kontrolní úřad
Zdroj: ČT24