Za neuhlídání psa dostala chůva roční podmínku

Brno/Popůvky - Tříměsíční vězení s ročním podmíněným odkladem udělil brněnský krajský soud ženě, která je podle něj odpovědná za pokousání souseda psem. Provinila se tím, že cizí dogu neuhlídala. Ta potom utekla z domu a pokousala souseda.

V září roku 2011 hlídala Jana Ráztočná dítě v domě svých známých. Když šla vyhodit odpadky, nevšimla si, že z domu utekla i dvanáctiletá argentinská doga Arny. Za tuto nepozornost nyní dostala podmínku a musí zaplatit 116 tisíc korun. Pes totiž narazil na souseda Milana Boda, kterého pokousal. Do rány se muži dostala infekce, podstoupil šestitýdenní léčení a nyní má zdeformovanou nohu s trvalými následky.

Soudce Zdeněk Lukovský přirovnal případ a rozsudek k dopravní nehodě, kdy viník také nechce ublížit, avšak může k tomu dojít i v případě, že řídí cizí auto. Každopádně odešla nyní Ráztočná od soudu s menším trestem, než jaký jí předtím udělil okresní soud pro Brno-venkov. Původní verdikt totiž zněl šest měsíců vězení s osmnáctiměsíčním podmínečným odkladem. Náhrada škody zůstala stejná.

Počet případů kousnutí psem
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Soud tak nedal za pravdu argumentům obhájce obžalované Zdeňka Bařiny. Ten svou klientku hájil tím, že za psa nebyla odpovědná. Zmínil také možnou spoluvinu pokousaného muže. „Pes se v minulosti setkal s cizími lidmi. A ačkoli budil respekt, nebyl agresivní,“ uvedl advokát Bařina s tím, že předpokládá, že muž musel psa ke kousnutí vyprovokovat, například kopnutím. Obhájce Bařina zároveň uvedl, že následky zranění jsou způsobeny také tím, že přes doporučení lékařů nenechal nohu při léčení v klidu. Zda se bude obžalovaná opět odvolávat k Nejvyššímu soudu, zatím není jasné.