Policie stíhá filmového piráta, prý největšího v Česku

Tachov – Policie stíhá třiadvacetiletého muže, který měl tři roky šířit kopie filmů a hudby, škodu, kterou tak měl způsobit, vyčíslili zástupci vlastníků autorských práv na 25 milionů korun. Podle policistů jde o historicky největší případ pirátství v Česku

Kriminalisté se činností třiadvacetiletého mladíka z Tachovska zabývali zhruba půl roku poté, co je filmoví distributoři upozornili na údajné porušování autorských práv. Nyní policie muže obvinila ze spáchání trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi.

Kopie filmů a hudebních nahrávek měl mladý muž nabízet na filehostingových serverech zdarma i za úplatu, celkem nahrál tisíce audiovizuálních autorsky chráněných děl – nejčastěji filmy. „Během tří let umožnil neoprávněné stažení více než 5 000 chráněných děl, a to 75 hudebních a 4 352 filmových titulů,“ upřesnila policejní mluvčí Dagmar Jiroušková. Obviněný tak měl získat 62 tisíc korun. Poškozeno se nyní cítí osmnáct společností, které vlastní autorská práva. Škodu vyčíslily na 25 miliónů korun. Kromě sdílení děl vadilo vydavatelům také to, že mladík některé filmy nabízel ke stažení před videopremiérou, v případě jednoho filmového titulu se čtyřměsíčním předstihem.

„Dle sdělení zástupce filmových distributorů se jedná o nejrozsáhlejší případ, a to jak v množství zpřístupněných titulů, tak ve výši škody, který byl do této doby na území České republiky zaznamenán,“ uvedla mluvčí Jiroušková. Ovšem škoda, kvůli které šel před rokem před soud jiný mladík obžalovaný ze sdílení filmů, měla činit dokonce 80 milionů korun za dva tisíce sdílených audiovizuálních děl – nakonec za to dostal podmínečný trest na rok a půl. Muži z Tachovska podle policie hrozí tři až osm let vězení.