Jaro trvá skoro tři týdny, na Šumavě ale -19,1 stupně

České Budějovice - Ačkoliv jaro podle kalendáře trvá bezmála tři neděle, na Šumavě dnes nad ránem klesly teploty hluboko pod bod mrazu. Na několika místech padly rekordy dne. Třeba na Horské Kvildě bylo minus 19,1 stupně Celsia. Padl tak rekord starý 16 let. Podobně v Jeseníku naměřili meteorologové minus 9,7 stupně, což znamená překonání 11 let starého rekordu. Letošní zima byla extrémní i co se týče smogu, jehož výskyt letos v zimě byl v Česku výrazně větší než loni.

Mrazy ohrožují především jarní práce zemědělců, setí jařin se zpozdí nejméně o tři neděle. Tam, kde mají podmáčené pozemky a nemohou s technikou vyjet do polí, i o měsíc. Holomrazy ohrožují také ozimou řepku.

„Teploty na jihu Čech se pohybovaly ráno mezi minus třemi až minus šesti stupni Celsia, na Šumavě spadly níže. Poslední dny, březen i začátek dubna, jsou teplotně podprůměrné o tři až šest stupňů Celsia,“ uvedl Gustav Sysel z Českého hydrometeorologického ústavu. Během dnešního dne se ale teplota vzduchu dostane k deseti stupňům Celsia a noční budou kolem nuly.

Další naměřené teploty:

  • Bedřichov -14,2
  • Deštné v Orlických horách -10,6
  • Frenštát pod Radhoštěm -9,7 

Příští týden by mohlo být až 19 stupňů

Dnešní mrazivé ráno je ale zřejmě jedním z posledních záchvěvů letošní zimy. Teploty v noci na úterý by se měly pohybovat v rozmezí minus jeden až tři stupně Celsia, přes den by pak měly vystoupat na osm až dvanáct stupňů Celsia. Může pršet, na severu ve vyšších polohách nad 900 metrů meteorologové předpovídají déšť se sněhem nebo sněžení. 

Ve středu by se noční teploty už pod bod mrazu dostat neměly - předpověď slibuje jeden až pět stupňů Celsia, přes den pak opět osm až dvanáct stupňů. Bude zataženo až oblačno s občasným deštěm. Sněhové srážky se objeví jen v polohách nad 1 100 metrů. 

Ondřej Vlček, ČHMÚ: Letošní zima nám nedala od smogu oddech

 Letošní zima byla v porovnání s tou loňskou mnohem horší, co se týká úrovně znečištění ovzduší. Letos totiž bylo dní, kdy nebyly na žádné měřící stanici v ČR překročeny limity polétavého prachu, jen 48. Loni jsme se přitom z čistšího ovzduší mohli těšit skoro o měsíc déle. Takových dní bylo totiž 74. Nejhorší situace byla v Ústeckém či Moravskoslezském kraji, konkrétně na Karvinsku a Frýdecko-Místecku.

Imisní limit (hodnota nejvýše přípustné úrovně znečištění ovzduší) je 50 mikrogramů na metr krychlový. Zimní smogová sezona se hodnotí za období od října do března.

Ve čtvrtek se ještě více oteplí - noční teploty se budou pohybovat v rozmezí nuly až čtyř stupňů Celsia, přes den by ale rtuť teploměru mohla vystoupat až na patnáct stupňů. Opět by mělo pršet, stejně tak jako v pátek. Na tento den slibují meteorologové jedenáct až patnáct stupňů Celsia, v sobotu pak deset až čtrnáct. V neděli by mohly teploty atakovat i sedmnáct stupňů Celsia, v pondělí dokonce až devatenáct stupňů.