Měla jasné názory a prosadila je. Nikoho podobného Evropa nemá, řekl Klaus

Praha – V současné Evropě není nikdo, kdo by konzervativní myšlenky uměl prosazovat podobně důsledně jako Margaret Thatcherová, zmínil bývalý prezident Václav Klaus v exkluzivním rozhovoru pro Českou televizi. Ani britští konzervativci, podle nichž Klaus kdysi zakládal ODS, prý dosud nenašli podobného lídra, tvrdí Klaus. Na nejbližší ideovou spojenkyni vzpomíná jako na politicky nekompromisní, ale osobně velmi vřelou a přátelskou osobnost. Thatcherová zemřela ve věku 87 let na mozkovou mrtvici. Zdravotní problémy měla už delší dobu.

„Já myslím, že ta mezera, která po ní zůstala, je tak velká, že nikdo takový v žádném případě v dnešní Evropě není. Určitě to není žádný z jejích následovníků v Konzervativní straně. A když se rozhlédnu i po Evropě, tak mám strach, že to tady zkrátka absentuje,“ zmínil Klaus.

Podle Klause konzervativní názory a víra ve svobodu člověka i trhu po smrti Thatcherové nekončí, chybí jim ale schopný a důrazný politický zastánce. „Nemyslím, že je mrtvá její politika, tu nese celá řada lidí, ale těžko bychom hledali jedince, který má vše, co měla Thatcherová, tedy pevný názor, nekompromisnost v jednání, patřičnou tvrdost v rámci politiky. To já myslím, že nikdo takový není,“ zmínil Klaus.

Bývalý prezident dodal, že přezdívku „Železná lady“ si Thatcherová vysloužila právem. Byla však trefná pouze v politickém jednání. Z osobního setkání si prý bude první ženu v čele britské vlády pamatovat jako příjemnou osobnost. „V politice a ideologii byla naprosto nekompromisní. Lidsky, osobně, individuálně byla naopak velmi přátelská osoba, velmi vřelá, připravená na každý rozhovor,“ dodal exprezident.

Václav Klaus, bývalý prezident:

"Když jsem jel sem, tak jsem hovořil s panem Forejtem a on říkal, že nezapomene na krátkou osobní příhodu, kdy jsme byli na pohřbu Reagana a chtěli jsme se tam s ní setkat v hotelu. Trvala ale na tom, že přijde ona za námi. Pan Forejt mi říkal: 'Vezl jsem ji dvě minuty výtahem a zmínil, že jsme skutečně chtěli dorazit za ní.' Ona prý řekla: 'Ne, já už nejsem v úřadu, Klaus tam ještě je, já musím přijet za vámi.'"

Baronka Thatcherová byla první ženou, která založila vlastní ideologii - thatcherismus. Vytáhla Velkou Británii z hluboké ekonomické, politické a sociální krize. Thatcherová se v politice prosadila jako mimořádně silná osobnost, která šla s nebývalou odvahou, razancí a neústupností za svými vizemi. Někdejší francouzský prezident François Mitterrand o ní říkal, že má rty Marilyn Monroe a oči Caliguly.

Tato doposud jediná žena v úřadu britského premiéra dokázala zlomit moc odborů, které ochromovaly Británii neustálými stávkami, a z milionů Britů učinila majitele akcií a domů. Británii vrátila mezinárodní prestiž velmoci. S konzervativci vyhrála třikrát volby, což se nikomu před ní nepovedlo.

Margaret Thatcherová s Václavem Klausem
Zdroj: ČT24

Její zásadovost v hájení konzervativních idejí, víry ve svobodu jednotlivce, volném trhu, obraně národních zájmů a odporu k nadnárodní vládě v podobě EU Klause zaujala už v 80. letech. „Ona byla člověkem, který plně věřil tomu, co dělá. Věřila, že tržní ekonomika je východiskem ke všemu, ona nehrála nějaké vnější politické hrátky. Rezolutně šla za tím, co považovala za správné, za což ji často ostatní kritizovali, ale tak to prostě bývá,“ uvedl.

Kritici ale Thatcherové vytýkají, že tvrdým hospodářským opatřením prohloubila sociální rozdíly. Známý je její výrok z roku 1987: „Neexistuje nic takového jako společnost. Existují jen jednotliví muži a ženy a existují rodiny.“ Podle Klause ale Thatcherová na společenskou solidaritu nezapomínala. V žádném případě neodmítala sociální politiku. Tento výrok byl velmi silně karikován. Ve skutečnosti znamenal, že není nic takového jako Společnost s velkým S – Společnost jako entita je abstraktní pojem. Není to jedinec, nějaké těleso, které se nějak chová, komentoval Klaus. 

Thatcherová navštívila Česko čtyřikrát

  • Margaret Thatcherová se stala prvním britským předsedou vlády, který zavítal do Československa na oficiální státní návštěvu. Stalo se tak poprvé jen několik měsíců po sametové revoluci – v září 1990.
  • Další návštěva následovala v červenci 1994. Tehdy její návštěvu vyplnila zejména jednání – s prezidentem Václavem Havlem i tehdejší šéfem českého kabinetu Václavem Klausem.
  • V květnu 1996 Thatcherová zavítala do Prahy, aby mimo jiné poklepala na základní kámen připravované sochy Winstona Churchilla na pražském Žižkově.
  • O tři roky později, v listopadu 1999 přijela osobně Churchillovu sochu slavnostně odhalit. Od prezidenta Havla tehdy převzala Řád bílého lva za úsilí o pád komunistického režimu ve střední a východní Evropě. 
Rozhovor s Václavem Klausem (zdroj: ČT24)