Krieglova cena jede do Brna, získal ji aktivista Hollan

Praha/Brno – Ve známost vešel jako zakladatel sdružení Brnění, popularitu mu přinesl satirický server Žít Brno a nyní získal Cenu Františka Kriegla. Na osmadvacetiletém aktivistovi Matěji Hollanovi Nadace Charty 77, která cenu uděluje, ocenila především nový typ občanského aktivismu, za boj proti nelegálnímu hazardu a korupci a za prosazování svobody informací.

„Propojuje jednotlivé regionální skupiny občanských aktivistů nad rámec jejich zaměření, aby nevnímali svá občanská práva pouze jednou za čtyři roky u voleb. Je zakladatelem občanského sdružení Brnění, které se snaží o regulaci hazardu v celé republice,“ sdělila Nadace Charty 77.

Nadace byla založena ve Stockholmu koncem roku 1978. Svou cenu pojmenovala po Františku Krieglovi, jednom z nejvýznamnějších politiků pražského jara 1968, který jako jediný z tehdejšího vedení odmítl v Kremlu podepsat moskevský diktát. Poprvé bylo ocenění uděleno v roce 1987. Dostávají je jedinci, kteří riskují vlastní postavení, kariéru a často i život, aby prosadili názory a cíle, jež odpovídají humanistickým ideálům, demokracii a lidským právům a jež oni považují za správné.

Občanské sdružení Brnění vzniklo v roce 2010. Za své cíle si klade rozvoj občanské společnosti, ochranu a rozvoj veřejných prostor, ochranu přírody, krajiny a kulturních památek, šíření environmentálních hodnot prostřednictvím vzdělávání a prosazování principu partnerství v neziskovém sektoru a mezi nevládními neziskovými organizacemi, veřejnou správou a komerčním sektorem.