Tasemnic přibývá, lze se jim ale bránit – zmrazením i pozornou kontrolou

Opava – V poslední době přibývá případů nákazy tasemnicí. Parazit se dostal do střev několika lidí na Opavsku a parazitologové se bojí, že nejde zdaleka o poslední případ. „Ty případy přibývají, jak roste obliba tatarských bifteků a syrového masa obecně,“ řekl parazitolog František Stejskal. Ročně lékaři evidují asi deset případů nákazy tasemnicí, ve skutečnosti jich ale podle Stejskala je spíše okolo stovky.

„Člověk se nakazí z nedostatečně tepelně upraveného hovězího masa,“ varuje parazitolog před konzumací nedostatečně tepelně upraveného hovězího masa, u kterého si člověk není jistý jeho kvalitou. Pomoci proti tasemnici, nikoli ale proti některým jiným chorobám, může zmrazení masa na –20 stupňů po dobu několika dní. Zkušený kuchař také pozná, že je maso nakažené, protože v něm vidí 1 až 2 milimetry velké boubele tasemnice.

V Česku se vyskytuje tasemnice bezbranná, kterou se člověk nakazí při konzumaci tepelně neupraveného hovězího masa. V tropech žije i tasemnice vyskytující se ve vepřovém mase, která je mnohem nebezpečnější.

Právě boubele přenáší tasemnici do lidského těla, tasemnice pak má poměrně dlouhou inkubační dobu, 10–12 týdnů. To, že se člověk tasemnicí nakazil, se pozná tak, že z těla odházejí její články, jinak pacienti žádné výrazné příznaky většinou nepociťují. Léčba je pak poměrně jednoduchá, stačí jednorázové podání léku, který parazita zahubí.

Hygienici z Opavska potvrdili devět případů nákazy

Moravskoslezští hygienici oznámili, že laboratorní testy potvrdily devět případů onemocnění způsobené tasemnicí bezbrannou. Nakažení jsou lidé z Opavska, kteří konzumovali syrové hovězí maso. Zdroj nákazy zatím hygienici přesně neznají a nelze ani určit, zda byl problém v určitém nákupním řetězci.