Dvě děti se na Karvinsku přiotrávily zplodinami ze špatné karmy

Petřvald - Dvě děti ve věku 3 a 15 let se v pondělí večer v Petřvaldu na Karvinsku přiotrávily zplodinami ze špatně fungující karmy. K otravě došlo, když se koupaly. Obě dívky skončily v péči lékařů ostravské městské nemocnice, kde podstoupí léčbu v hyperbarické komoře.

Patnáctiletá dívka byla krátce v bezvědomí, z koupelny ji rodiče vynesli ještě před příjezdem záchranářů. Se zasahující lékařkou už komunikovala, jevila ale známky dechových obtíží. „Posádka proto pacientce podala kyslík, zajistila žilní vstup a monitorovala její životní funkce,“ popsal mluvčí záchranářů Lukáš Humpl zásah.

Podle něj bylo při vědomí i tříleté děvčátko. Obě dívky záchranáři transportovali na dětskou jednotku intenzivní péče havířovské nemocnice. Později večer je pak sanitka převezla do Městské nemocnice Ostrava-Fifejdy.

Lidé podceňují údržbu plynových spotřebičů

Záchranáři zasahují u pacientů s otravami, jejichž zdrojem jsou plynové karmy, opakovaně. „Jedná se přitom o velmi nebezpečné situace, před nimiž je zapotřebí důrazně varovat. A to tím spíš, že začala topná sezona, tedy období, kdy budou tato zařízení v plném provozu,“ uvedl Humpl.

Na toto riziko upozorňují i hasiči, kteří se domnívají, že řada lidí instalaci a údržbu těchto zařízení podceňuje. Lidé většinou postupný únik plynu nepoznají. Plynaři upozorňují na to, že karma se může snadno ucpat prachem. V místnosti, kde jsou umístěny plynové průtokové ohřívače, musejí být dveře u podlahy opatřeny neuzavíratelným otvorem pro přívod vzduchu. V opačném případě hrozí lidem udušení nebo otrava oxidem uhelnatým.

Revizi plynových spotřebičů je podle pracovníků společnosti Severomoravská plynárenská povinen jejich majitel či majitel budovy nechat provést každé tři roky. Zájemci se mohou obrátit na jakoukoliv topenářskou firmu či firmu, která se zabývá plynoinstalacemi. Riziko zvyšuje i fakt, že oxid uhelnatý je plyn bez chuti a zápachu, takže jeho přítomnost nelze lidskými smysly včas zjistit. Dokáže velice rychle způsobit bezvědomí s možností trvalého poškození zdraví nebo až smrti.

V roce 2008 byla špatně instalovaná karma příčinou smrti dvanáctiletého chlapce z Vrazimova. Okresní soud ve Frýdku-Místku za to potrestal projektanta rekonstrukce bytu, technika, který opravu prováděl, a revizního technika, který vše schválil. Všichni tři od soudu loni odešli s podmíněnými tresty.