Ping-pong Duky a Zaorálka - bude se upalovat?

Praha - Kardinál Dominik Duka se podle Lubomíra Zaorálka příliš angažuje na straně vlády. Místopředseda ČSSD zároveň českou katolickou církev obvinil z toho, že se málo stará o chudé a potřebné. Reagoval tím na včerejší výrok Dominika Duky. Ten přirovnal Zaorálkovy komentáře dění v Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) k rétorice komunistických ideologů.

Lubomír Zaorálek: „Vadí mi, že kardinál do toho vstupuje takovým způsobem, podle mě tady hrozně selhává. Jaké tradice chce vlastně církev vracet? To, že nebude chtít slyšet jiné názory? Což v minulosti vedlo k tomu, že kacíři hořeli na hranicích.“

Dominik Duka: „Ujišťuji pana Zaorálka, že ho nemíním upalovat. Jenom ho vážně prosím: Chci aby se choval jako před lety, když jsem ho prvně poznal, tzn. s větší tolerancí, ale také s větší noblesou.“

Duka koncem týdne ostře kritizoval odvolání ředitele ÚSTR Daniela Hermana, někdejšího mluvčího Biskupské konference. Opřel se přitom do místopředsedy ČSSD Lubomíra Zaorálka, který podle Duky mluví o problému jako hlavní ideolog českých komunistů Václav Kopecký či prokurátor Josef Urválek, když hovoří o „antikomunistickém třeštění“.

Zaorálek se vůči Dukovi dnes opět ohradil. Pokud kardinál podpořil novoroční amnestii Václava Klause a podepsal církevní restituce, má Zaorálek dojem, že „církev dostala peníze, má slíbené majetky, splácí dluh a angažuje se na straně vlády“. „Vidím pana kardinála, jak se angažuje na straně (premiéra) Petra Nečase a vlády,“ poznamenal s tím, že Duka už nevnímá, jak Nečasův kabinet svými kroky ztěžuje život chudým lidem.

Dominik Duka a Petr Nečas
Zdroj: Jindřich Minařík/isifa/LN

A právě o osud chudých či zdravotně postižených lidí, k čemuž prý vyzývá i nový papež František, by se měl podle něj kardinál starat. Pokud prý Duku tíží možný nástup komunistů, měl by si podle Zaorálka všimnout, že za ním je rozšíření korupce, problémy lidí s exekucemi a podobně. „To jsou důvody toho, co ho tak znepokojuje,“ myslí si Zaorálek.

Jeho vyjádření zaznělo dnes po zasedání ústředního výkonného výboru strany, na němž ČSSD také situaci v ÚSTR komentovala. Podle sociálních demokratů se ODS „hysterickou debatou“ o odvolání ředitele Hermana snaží zakrýt, že se jí nepodařilo splnit volební sliby.

Situace kolem ÚSTR se neuklidňuje (zdroj: ČT24)

O činnost ústavu, jehož cílem je bádání o totalitě, se nyní pře hlavně ČSSD a ODS, navzájem se viní z politických tlaků. Ředitele Daniela Hermana odvolala rada ÚSTR, ten s tím nesouhlasí, považuje rozhodnutí za zpolitizované. Podle Hermana i ODS chtějí ČSSD a KSČM ovládnout Archiv bezpečnostních složek s dokumenty z dob komunismu. Opozice nařčení odmítá.

Vydáno pod