Případ autolékárniček – šéf základny zůstane bez trestu

Zlín – Ke svému konci dnes u Krajského soudu ve Zlíně dospěl případ údajného pochybení při nákupu autolékárniček pro armádu. Obžalovaného Jiřího Pláška, který dříve vedl Základny zdravotnického materiálu v Bystřici pod Hostýnem a obchod vyjednal, soudce zprostil obžaloby. Rozsudek je pravomocný.

Trestní oznámení ve věci podala předloni inspekce ministra obrany, která od ledna 2011 vyšetřuje i zadávání dalších zakázek na bystřické základně. Plášek stál v jejím čele od roku 1994, zproštěn funkce byl předloni v lednu. Kroměřížský okresní soud Pláškovi v listopadu uložil rok vězení s dvouletým podmíněným odkladem. Plášek vinu odmítl a jeho odvolání dnes krajský soud vyhověl.

Podle obžaloby muž potvrdil převzetí celé objednávky, autolékárničky a defibrilátory byly ale dodány se zpožděním. Stát tak měl ošidit o smluvní pokutu za prodlení ve výši 362 tisíc korun.

Plášek připustil pouze porušení armádních předpisů, trestný čin prý ale nespáchal. Za porušení povinnosti při správě cizího majetku a zneužití pravomoci úřední osoby mu hrozilo šest měsíců až tři roky vězení, peněžitý trest i zákaz činnosti. Někdejší velitel základny tvrdil, že kdyby upozornil na nedostatky, zakázka by byla zrušena, do konce roku by se už nestihlo vypsat nové výběrové řízení a armáda by o vybavení přišla.