Chobotnici kolem Ratha mohou přitížit e-maily i útržky papíru

Praha – Nečekaně velké množství důkazového materiálu se podařilo vyšetřovatelům sesbírat v kauze bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha. Kriminalisté tak monitorovali například e-mailovou korespondenci skupiny kolem exhejtmana s některými stavebními firmami, zápisky v diářích i útržky papíru. S odkazem na text obžaloby o tom informují dnešní Lidové noviny. Rath, kterému hrozí až dvanáctiletý trest vězení, obvinění odmítá.

Kromě odposlechů v kanceláři ředitelky kladenské nemocnice Kateřiny Pancové policistům podle listu pomohlo sledování e-mailů Pancové a jejího přítele exposlance Petra Kotta. Tomu přitěžuje i drobný útržek papíru a čísla, která na něm policisté našli a dokázali je přiřadit k události, kterou detailně znali z odposlechu.

Komplikovanější bylo sledování Lucie Novanské z firmy ML Compet, která údajně podle instrukcí Kotta a Pancové zmanipulované zakázky organizovala; E-mailovou komunikaci mezi Novanskou a manažery zdravotnických firem Hospimed a B. Braun policisté získat nedokázali; vydedukovali ale, že používala prvky konspirace – e-mail si dopředu ohlašovali prostřednictvím SMS nebo telefonicky, zprávu bezprostředně mazali.

Rathova „sedmička“: Obžaloba objasňuje i pověstnou Rathovu krabici, v níž měl loni v květnu převzít sedmimilionový úplatek. Tehdejší hejtman ji měl podle vyšetřovatelů uloženou v tašce, obžaloba hovoří následovně: „Igelitová taška černé barvy s nápisem Humanic s vloženou papírovou krabicí, přelepená lepicí páskou, v níž byly uloženy bankovky různých hodnot.“

Žalobce popsal i způsob, jakým skupina kolem Ratha fungovala. Vybranou firmu údajně nechala podílet se přímo na zadávací dokumentaci k zakázce, aby jí vyhovovala a ostatním znemožnila zúčastnit se.

Spolu s Rathem je stíháno dalších deset lidí. Poslanec si podle obžaloby vzal sedm milionů za zmanipulování zakázky na opravu buštěhradského zámku. Další úplatky prý dostal za to, že zasahoval do soutěže na nákup zdravotnického vybavení pro kolínskou, kladenskou a mladoboleslavskou nemocnici. Podle státního zástupce Petra Jiráta si politik řekl dohromady o více než 22 milionů korun, převzal přes 16 milionů.