Romové se nehlásí ke své národnosti, ČSÚ to chce změnit

Litvínov - Český statistický úřad se v přípravě na sčítání lidí, bytů a domů, které proběhne na jaře, zaměří hlavně na Romy. Chce je tak přimět, aby se v dotaznících přihlásili ke své národnosti. Údaje z posledního sčítání byly totiž zkreslené. Vyšlo z nich, že v České republice žije jen dvanáct tisíc Romů. Terénní pracovníci tvrdí, že řada Romů se ke své národnosti nepřihlásila, protože se za svůj původ stydí, roli podle nich sehrál i strach.

Jako příklad za všechny může posloužit Litvínov. Při posledním sčítání se zde k romské národnosti přihlásilo jen 81 lidí. Přitom jen na janovském sídlišti jich žijí tisíce. Podobné to bylo ale v celém Česku. Podle oficiálních údajů bylo Romů jen 12 tisíc. „Nemusejí se obávat přiznat se k romské národnosti. Další věcí je, proč je důležité se k tomu přiznat,“ řekl terénní pracovník Jan Šipoš z Člověka v tísni.

Romové dostanou k formulářům vysvětlivky

Reportáž Terezy Baldové (zdroj: ČT24)

Český statistický úřad spolupracuje s nevládními organizacemi a do sociálně vyloučených lokalit pošle romské komisaře. Ti lidem poradí, jak dotazníky statistiků vyplnit. Nejvíc romských asistentů bude v Ústeckém kraji a na severní Moravě. „Připraveny jsou vysvětlivky k vyplnění formulářů v romském jazyce, i tato překážka by měla být překonána,“ podotkl Stanislav Drápal, místopředseda Českého statistického úřadu.

Sčítání ale může přinést změny i ve městech. Tam, kde se k některé z národnostních menšin přihlásí alespoň deset procent obyvatel, musí města zřídit dvojjazyčné cedule a výbory pro národnostní menšiny. Takový výbor funguje už třeba v Chomutově.

Romské ghetto
Zdroj: ČT24