Poslanci zakládají fotbalový tým, od Kalouska chtějí 650 tisíc

Praha - Rozpočtový výbor sněmovny vyzval ministra financí, aby z rozpočtu poskytl dotaci 650 tisíc korun na vznik nového fotbalového týmu poslanců. První zápas by měla poslanecká reprezentace odehrát už v polovině května na fotbalovém turnaji národních parlamentů v ruském Soči. Někteří poslanci ale považují podobné výdaje za zbytečné.

Fotbalovou reprezentaci dává dohromady zástupce ODS a člen rozpočtového výboru Igor Svoják. „Jsou tam zastoupeny úplně všechny politické strany v Poslanecké sněmovně. Oslovili jsme kolegy a sestavili jsme tým,“ řekl ČT. Kromě Svojáka patří do sněmovního fotbalového týmu například sociální demokraté Miroslav Svoboda a Josef Tancoš nebo Josef Šenfeld z KSČM.

Někteří poslanci si ale myslí, že by jejich kolegové hrát fotbal za státní peníze neměli. „Poslanci by také měli sportovat, ale myslím si, že buď si seženou sponzory, nebo za své,“ uvedl místopředseda KSČM Jiří Dolejš (KSČM). „V tuto chvíli, kdy škrtáme ve všech oblastech, tak to nepovažuji za správný návrh,“ dodává místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová.

  • Igor Svoják zdroj: ČT24
  • Josef Tancoš zdroj: ČT24

Miroslav Svoboda ale fotbalový tým hájí. Nejde podle něj jen o fotbalový zápas: „Jde o to, že to je jiný druh jednání a já jsem zastánce toho, že je potřeba získávat zkušenosti i po té méně formální stránce.“

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) už měl navíc peníze předběžně slíbit. „Pan ministr financí sám řekl, že on s tím problém nemá,“ tvrdí šéf rozpočtového výboru sněmovny Pavel Suchánek (ODS). Podle mluvčího resortu Ondřeje Jakoba je navíc pro ministra financí rozpočtový výbor ze zákona autoritou.

Poslanecká jedenáctka chce do Soči (zdroj: ČT24)