Ani po šesti hodinách nemá koalice jasno, pokračování zítra

Praha – Vývoj kolem aféry  Drobil přivedl koaliční devítku k jednání, které dnes ani po šesti hodinách neskončilo žádným zásadním prohlášením. Premiér Petr Nečas na tiskové konferenci jen oznámil, že jednání nejsou uzavřena a že budou pokračovat zítra v podvečer. Proti návrhu opozice na vyslovení nedůvěry vlády zvednou ruku jak poslanci ODS tak i poslanci TOP 09. Šéf Věci veřejných (VV) Radek John na přímo položenou otázku neodpověděl s tím, že ještě zítra během dne proběhnou konzultace s poslanci a s vedením strany tak, aby měly VV jistotu, že tato vláda povede důsledně boj proti korupci. Šéfové stran se shodli na tom, že chtějí nadále spolupracovat na společných vládních reformách. O budoucnosti policejního prezidenta Oldřicha Martinů, jehož odvolání požadují Věci veřejné, budou zástupci stran ještě jednat.

Poslancům ODS mimořádně záleží na provedení reforem a jsou jednoznačně připraveni pokračovat v politice této vlády. „Jsme přesvědčeni, že je unikátní mít v této republice vládu s takto silným mandátem a bylo by skutečně největším politickým hříchem, kdyby vláda této příležitosti ve prospěch reforem nevyužila,“ dodal Nečas. Zároveň připustil, že koalice si je vědoma, že současná situace snižuje důvěryhodnost této vlády. „Je proto klíčovým úkolem vlády, aby v opatřeních, která bude přijímat, a v praktických krocích této vlády v oblasti protikorupčního boje předvedla skutečnou akceschopnost,“ uzavřel Nečas své vystoupení na tiskové konferenci po skončení jednání. Nakonec též slíbil, že vláda hned po Novém roce projedná návrh protikorupční strategie.

Miroslav Kalousek

„Kauza musí být vysvětlena nejen vůči veřejnosti, ale i mezi námi. Musí být důsledně vyšetřena systémem padni komu padni a musí být důsledně pojmenovány činy jejich aktérů, ať už byly zákonné nebo nezákonné, ať už to bylo jenom pochybení.“


Miroslav Kalousek k tomu dodal, že vláda má podle něj potenciál vlády reformní, vlády protikorupční a vlády zavedení práva. I Radek John si uvědomuje sílu 118 hlasů, kterou současná koalice disponuje ve sněmovně. Nicméně před zítřejším jednáním se ještě musí sejít s poslanci a s vedením VV a získat tak mandát pro konkrétní dohody: „Abychom si byli jisti, že nadále tato vláda povede důsledně boj proti korupci a že se bude vyšetřovat,“ vysvětlil pozici VV John.  

Koaliční lídři rovněž diskutovali o osobě Libora Michálka a jeho možném dalším působení v rámci státní správy a o budoucnosti Oldřicha Martinů jako policejního prezidenta.

Radek John k Liboru Michálkovi

„Protože ten, kdo oznamuje korupci, nemá být trestán ztrátou zaměstnání, to by korupci nikdo nadále neoznamoval.“

Server Lidovky.cz navíc večer uvedl, že o kauze měl podle informací Lidových novin z několika zdrojů s předstihem zprávy i ministr dopravy a „neoficiální šéf véčkařů Vít Bárta“.

Zvednou ruku pro vládu i VV? Zatím není jisté

Schůzka, jak uváděli před jednáním předsedové vládních poslaneckých klubů, má obnovit důvěru mezi koaličními stranami před úterním jednáním sněmovny o nedůvěře vládě, které vyvolala opoziční ČSSD. Problém má zatím nejmenší vládní strana, která podle šéfky poslaneckého klubu VV Kristýny Kočí váhá, jak budou poslanci VV v úterý hlasovat.

Jednání zhruba po dvou hodinách opustil předseda TOP 09 a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Jeho odjezd nesouvisel s obsahem jednání, musel na jinou, předem domluvenou schůzku, a to s bavorským premiérem Horstem Seehoferem, který dnes s šéfem české diplomacie povečeří. 

Kristýna Kočí v Otázkách Václava Moravce dění kolem Drobilovy kauzy označila za vládní krizi. Naopak vedení poslanců ODS a TOP 09 ani prezident Václav Klaus ji za krizi nepovažují. VV se rozhodly na schůzce požadovat okamžitý odchod policejního prezidenta Oldřicha Martinů kvůli jeho páteční schůzce s premiérem Petrem Nečasem. To vše kvůli korupční aféře na Státním fondu životního prostředí, jehož odvolaný šéf Libor Michálek navíc v poledních Otázkách Václava Moravce řekl, že se proti výrokům premiéra, který ho označil za nedůvěryhodného, bude bránit.