Již třetí smrt v Dole Darkov

Karviná - Při důlním otřesu v Dole Darkov na Karvinsku dnes po poledni zemřel osmačtyřicetiletý horník. Další utrpěl podle prvních informací lékaře jen lehčí zranění a byl převezen na preventivní vyšetření do nemocnice. Jde o třetí letošní smrtelný úraz v dolech OKD. Tragická událost se stala zhruba 800 metrů pod zemí v závodě 9. květen, který je součástí Dolu Darkov. Příčiny mimořádné události zjišťuje komise odborníků složená ze zástupců Obvodního báňského úřadu v Ostravě, vedení Dolu Darkov, společnosti OKD a odborářů.

„My se snažíme s těmito důlními otřesy bojovat, máme na to specialisty na protiotřesovou střelbu, nicméně nikdy nemůžeme přesně předvídat, kdy otřes přijde,“ uvedl mluvčí OKD Vladislav Sobola. Rodina zemřelého horníka dostane odškodnění zhruba čtvrt milionu korun, na které má nárok ze zákona. Stejnou částku pak dostane na základě kolektivní smlouvy OKD, dodal Sobola.

Letos jde o třetí smrtelný úraz v podzemí dolů OKD. Koncem června zemřel v závodě 9. květen čtyřiatřicetiletý horník, kterého usmrtila uvolněná hornina. Dalších pět mužů se zranilo. V únoru zemřel v Dolu Karviná třiačtyřicetiletý horník, kterého asi 1 000 metrů pod zemí smrtelně zranil důlní kombajn. Loni v dolech OKD zemřeli tři horníci, v roce 2008 sedm. Zranění při práci utrpělo v loňském roce 346 lidí, o 70 méně než předloni. Do bezpečnosti práce OKD investovala v uplynulých dvou letech přes půl miliardy korun.