SOS dětská vesnička oslaví už čtyřicáté Vánoce

Karlovy Vary – Vánoční svátky letos oslaví v nejstarší české SOS dětské vesničce už po čtyřicáté. Bude u toho v karlovarské SOS vesničce sice méně dětí a náhradních maminek než v roce 1970, na tradičním svátečním průběhu, který se od běžných rodin neliší, to ale nic nemění. Vůbec první SOS dětská vesnička v Československu zahájila provoz díky veřejné sbírce na její stavbu. Na Štědrý den roku 1970 už stálo 10 z 12 domů pro pěstounské rodiny.

„Tehdy bylo ve vesničce 10 maminek a 34 dětí. Byly to vlastně první Vánoce, protože děti byly přijímány zhruba od června,“ bilancuje pro ČT mluvčí Sdružení SOS dětských vesniček Michaela Klečková. Jedna z prvních náhradních maminek Eva Borková měla v péči pět dětí od dvou do třinácti let. „Napřed mi sice děti říkaly soudružko teto nebo paní teto, vánoční stromeček jsme měli nazdobený i štědrovečerní večeři, všechno úplně jako v rodině,“ vzpomíná Eva Borková.

Vánoce ve vesničce oslaví tento rok 6 maminek a 21 dětí. Ředitelka vesničky Šárka Drozdová popisuje běžný průběh Vánoc: „Probíhají pořád stejně, každá rodina si Vánoce slaví sama. Co máme společné, je vždycky taková vánoční besídka.“

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)

Projekt náhradní rodinné péče vznikl po válce v Rakousku. V Česku jsou celkem tři SOS dětské vesničky, kromě Karlových Varů ještě ve Chvalčově u Kroměříže a v Brně–Medlánkách. SOS dětské vesničky po celém světě řídí centrální organizace ve Vídni. Kromě rodinné péče vytváří i další programy na pomoc dětem v nouzi. Jen ve střední a východní Evropě žije v 56 vesničkách 7 tisíc dětí.