Nečas Michálka zklamal - nevěří, že se kauzu podaří vyšetřit

Praha - Pochybnosti o tom, že by Česko bylo právním státem, vyslovil v diskusním pořadu Václava Moravce odstupující šéf Státního fondu životního prostředí Libor Michálek. Zároveň příliš nevěří tomu, že se kauzu podaří vyšetřit. Nicméně na svých obviněních, že se Drobilův poradce Martin Knetig snažil získat ve prospěch ODS stamiliony, trvá. Michálek také vyjádřil překvapení nad tím, že z policejního protokolu unikla jeho výpověď na policii, kde zazněl termín jeho schůzky s Radkem Johnem. Připustil, že chyboval, neboť si skutečně přesně nepamatoval, kdy se s Radkem Johnem setkal. Největším překvapením však pro jeho osobu byla reakce premiéra Nečase.

„Původně jsem předpokládal, že pokud seznámím ministra s obsahem těch nahrávek, tak se k tomu ministr postaví čelem a ukončí spolupráci s panem Knetigem, a ne tak, jak se zachoval,“ řekl Michálek v OVM. Největším překvapením však pak pro něj byla reakce premiéra. „Největším překvapením byla reakce premiéra, protože jsem si myslel, že než začne pouštět do tisku nějaké informace, seznámí se se stavem věcí. Mám silné pochybnosti o tom, že má skutečně zájem bojovat proti korupci v této zemi,“ uvedl Michálek s tím, že premiér už pro něj není důvěryhodný. Michálek popřel, že by někdy chtěl nahrávat premiéra Nečase.

Michálek o Nečasovi v OVM

„Chci omluvu od premiéra za výroky typu, že jsem se chystal nahrávat pana premiéra. Nepreferuji soudní dohru věci, ale pokud bych k tomu byl tlačen a mediálně očerňován, není jiná forma obrany.“

Michálek též vyvrací možnost, že by byl do fondu nasazen jako provokatér. „Kdybych do úřadu nastupoval jako provokatér, dnes by se nevedly spekulace o tom, jestli zazněla či nezazněla věta o 3 miliardách nadhodnocení v kauze čističky odpadních vod Praha, ani by se nevedly spekulace o tom, jestli 500 milionů mělo nebo nemělo jít do mimorozpočtového financování ODS.“

Michálek a Knetig byli přátelé, Michálkova nominace nebyla politická 

Na funkci šéfa fondu Michálka navrhl Knetig. V té době byli přátelé. Nicméně přátelství se začalo hroutit, jakmile Michálek zjistil, že přátelství mělo být využito k tomu, abych v rámci fondu dělal nestandardní netransparentní kroky, které měly za cíl vyvést část prostředků fondu na mimorozpočtové financování ODS. Od doby, co podal trestní oznámení, Knetiga neviděl a ani se jej nepokusil kontaktovat. 

Do funkce Michálek nastupoval jako odborník, jeho nominace nebyla politická, ale odborná. Jeho úkolem bylo provést transformaci fondu na zelenou banku, s čímž jsem měl jisté zkušenosti. Svou politickou orientaci Michálek nesdělil – sám tvrdí, že by stejně postupoval za jakékoli vlády.

Michálek: Nešlo o nátlak na Knetiga

„Nikdy mi pan ministr žádné výtky nedával. Podřízen jsem byl paní náměstkyni Bízkové, nikdy jsem nezaznamenal nespokojenost s mou prací,“ reagoval Michálek v OVM na Drobilova slova, že mohlo jít o nátlak na Knetiga, aby Michálka u Drobila zachránil od odvolání.

Policie má kromě nahrávek i e-mailovou korespondenci

Drobilův poradce Martin Knetig požadoval, aby Michálek zaměstnal na fondu poradce dle požadavků různých vlivných lidí. To Michálka příliš nepřekvapilo. Zaskočil jej až požadavek na manipulaci se zakázkami a s ukládáním peněžních prostředků. 

První podezření podle Michálka vzniklo už na konci srpna, kdy z úst Knetiga zazněl požadavek vyměnit právní kancelář, která zprostředkovávala prodej emisních kreditů. „Nicméně vzhledem k tomu, že šlo o nereálný požadavek, protože žádný další prodej se v nejbližší době neočekával, nenapadlo mě, co všechno to může znamenat.“ 

První větší záležitost, u níž si Michálek uvědomil, že může jít o nestandardní krok, bylo ukládání větších prostředků do určitých menších bank. Finanční machinace s prostředky SFŽP se podle předchozích informací médií údajně měly dít i tak, že Knetig oslovil více komerčních bank s následující nabídkou: Pokud se s bankou domluví na způsobu výplaty provizí za uložené miliardy SFŽP, fond peníze převede z účtu u ČNB do spolupracujícího peněžního ústavu. „K tomu existuje e-mailová dokumentace, z níž je zcela zřejmé, že já jsem se snažil minimalizovat kreditní rizika, zatímco advokát pana Knetiga neustále tlačil na to, aby do určitých bank mohla jít část až 8 miliard korun.“ Problém Michálek vidí v tom, že se standardně nezveřejňuje, kde státní fondy mají uloženy svoje prostředky. Proto by přesun peněz mohl proběhnout bez povšimnutí médií.

Deníku MfD Michálek kromě nahrávek nepředal žádné listinné důkazy. Audiovizuální dokumentaci dal k dispozici novinářům jako takové jištění, navíc nahrávky dal i jiným osobám. "Učinil jsem asi pět kopií. Policii jsem odevzdal stejné nahrávky jako MfD, policii se předávaly i další důkazy, například e-mailová komunikace.

Michálek k právnímu státu

„Přál bych si, aby byl, ale mám určité pochybnosti, že tomu tak je. Vláda řekne, jaký postup má být, ale v okamžiku, kdy člověk nabývá jakéhosi podezření, že může dojít ke korupci, podle toho postupuje a pak je odvolán.“

Michálek se o schůzce s Johnem spletl 

S ministrem vnitra Radkem Johnem se Michálek setkal opravdu jen jednou, a to na půdě Poslanecké sněmovny koncem léta, jak John tvrdil včera na tiskové konferenci. Informace o jeho pozdější schůzce unikly přes policejní prezidium, on sám nic nezveřejnil. Libor Michálek připustil, že chyboval, neboť si skutečně nepamatoval přesné datum jejich schůzky, a do protokolu se tudíž o měsíc spletl. Avšak mluvčí protikorupční policie Roman Skřepek o žádných únicích informací od policie nic neví.