Prodejci předražených internetových domén zaútočili. Tentokrát na obce

Praha - Prodejci až dvacetkrát předražených internetových domén znovu zaútočili. Pod hlavičkou společnosti „Registrace internetových domén“ obvolávají nejen firmy, čerstvě se zaměřili i na obce. Stejně jako podnikatelům i starostům tvrdí, že jejich doménu s jinými koncovkami chce odkoupit někdo jiný a musí reagovat rychle. Případ už řeší i policie.

Co zabralo u firem, zkoušejí i u obcí. Telefonát o tom, že někdo chce skoupit asi 5 domén s názvem obce, ale jinou koncovkou, zažil i starosta městysu Sloup Josef Mikulášek. „Že jestli nezareagujeme hned, tak že ona to tomu dotyčnému prodá. A dala mi tak málo času, že jsem stihl reagovat jen nějak, a utratil jsem zbytečně dost peněz,“ řekl starosta.

V Hořicích na Šumavě měli štěstí – u hovoru se starostou byl totiž i obecní informatik, takže nabídku odmítli. „Byl tam činěn nátlak tím, že tvrdili, že je časová tíseň, dávali na to, myslím, asi 30 minut,“ řekl Petr Tröster, referent a obecní informatik z Hořic na Šumavě. Že nejde o ojedinělé případy, potvrzují i internetové diskuze.

image_459230
Zdroj: ČT24

Podvedených se na policii obrací čím dál víc

Společnost Registrace internetových domén přitom jednu doménu prodává za téměř 5 tisíc korun. „Těch registrací bývá víc, bývá jich 5, 6, čili ty částky se klidně pohybují někde nad 20 tisíci korunami,“ uvedl Martin Peterka, správce české domény NIC.CZ. 

Na e-mailem zaslané otázky o praktikách svých pracovníků ani účtovaných cenách firma nereagovala. Podle obchodního rejstříku i webových stránek sídlí Registrace internetových domén na pražských Vinohradech. Má tady ale jen oficiální sídlo. 

Za podvod je nově možné trestat nejenom lidi, ale také samotnou firmu. Problém je ale s důkazy. „Pro policii je podstatné to, že je nutné prokázat, že někdo někoho uváděl v omyl, že někdo na někoho tlačil, což vychází z té prvotní komunikace,“ vysvětlil Karel Kuchařík, vedoucí oddělení informační kriminality z Policejního prezidia. 

Část z těch, kteří za domény zbytečně zaplatili i dvacetkrát víc, už se na policii obrátila. Pražská kriminálka u nich zatím celkovou škodu odhaduje na půl milionu korun. Pořád se ale ozývají další. 

Vydírání obcí: domény (zdroj: ČT24)