Český učitel uběhne 3 000 kilometrů za pitnou vodu pro Afriku

Praha - Na 3 000 kilometrů dlouhou trať z Prahy do Maroka se dnes vydá český běžec a učitel David Chrištof. Chce upozornit na nutnost záchrany nezávadné pitné vody pro Afriku. Německá škola v Praze tímto projektem navazuje na loňský běh Praha–Londýn, jehož výtěžek pomohl zaplatit studnu pro víc než 700 dětí v Ugandě. „Konečně už dnes po měsících plánování všechno začne,“ těší se na dnešní start Chrištof.

Tři tisíce kilometrů dlouhou trať plánuje běžec a učitel angličtiny zvládnout za 62 dní. Zhruba třetinu trasy poběží, zbylé dvě třetiny pak pojede na kole. Jednodenní běžeckou etapu plánuje Chrištof na zhruba třicet kilometrů, na kole pak za den ujede kilometrů 80 až 120. Pokud půjde vše podle plánu, vrátí se na Pražskou Německou školu 26. června, tedy ještě před prázdninami, aby si mohl se žáky popovídat nejen o svém běhu, ale hlavně o jeho hlavním cíli – pomoci lidem v Africe, které trápí nedostatek pitné vody.

David Chrištof:

„Myslím si, že bychom si všichni měli pomáhat – ať už je to sousedovi ve městě, nebo lidem na jiném kontinentu.“

Učitele, který aktivně běhá od svých osmnácti let, podporují kolegové i žáci. K nápadu upozornit na problémy afrického kontinentu dálkovými běhy se dostal vlastně náhodou, když žil v Americe a narazil na inzerát hledající běžce do skupiny, která oběhne svět.

Trasa běhu
Zdroj: ČT24

S neziskovou organizací Blue planet network pracuje Chrištof dodnes, přestože už běhá „na vlastní pěst“. Hlavním účelem jeho běhu totiž je sehnat peníze, za které se pak v Africe postaví studny s nezávadnou pitnou vodou. Proto má pod hlavičkou nadace zřízený transparentní účet, na kterém je vidět, kolik peněz svým během získal. Prostředky pak rozděluje nadace, která je přidělí konkrétnímu projektu.

„Trénoval jsem jako každý druhý maratonec, pětkrát týdně kratší běh a o víkendu pak běh delší,“ popsal David Chrištof své přípravy.

Krom získávání peněz se snaží David Chrištof také vzdělávat lidi, kteří často nemají o problémech vzdálené Afriky příliš přesné informace. „Osvěta je to nedůležitější, protože když se o problému neví, není možné pomoci,“ myslí si běžec. 

Ročně zabije nekvalitní voda až dva miliony lidí

V současnosti nemá v Africe přístup k nezávadné pitné vodě více než 300 milionů lidí, nekvalitní voda ročně zabije téměř 2 miliony lidí. Nedostatek vody a sucho nejsou hlavními důvody, proč lidé v Africe musí pít stále kontaminovanou vodu. Problém je především v tom, že nemají peníze na vodovody a čističky.

Celosvětově se nedostane k pitné vodě každý pátý člověk. Špinavá voda přitom ročně zabije víc lidí než války. Nejhůř je na tom západní a jižní Asie, především pak právě subsaharská Afrika. Na nedostatečný přístup k vodě ročně zemře více dětí než na AIDS, spalničky či malárii.

Pitné vody je navíc stále míň. A lidí naopak neustále přibývá. Do roku 2030 by světová populace měla vzrůst na 8 miliard. Podle propočtů tak stoupne spotřeba pitné vody skoro o třetinu a to může mít podle odborníků katastrofální následky.