Centrem Prahy v sobotu projde průvod proti vládě

Praha - Aktivisté a odboráři se chystají v sobotu 27. dubna protestovat v centru Prahy proti vládě. Na Václavském náměstí uspořádají od 10:00 do 15:00 DemoFest - festival „alternativ k vládním reformám“. Poté by měli vyrazit k sídlu kabinetu, které chtějí „zabavit v exekuci“. Organizátoři nahlásili magistrátu asi šest tisíc účastníků.

„Vláda Petra Nečase je politicky mrtvá. Ministři padají jako kuželky, jejich náměstci jsou vyšetřováni pro podezření z mnohamilionových krádeží veřejných peněz,“ uvedli organizátoři. Podle nich „umírá penzijní reforma“, „pohřbíváme projekt sKaret“ a kabinetu ODS, TOP 09 a LIDEM „věří už jen skalní fanoušci“.

Pořadatelé chtějí podle svých slov ukázat i alternativy k vládním reformám a politice. Od 10:00 do 13:00 mohou zájemci získat informace v různých stáncích a diskutovat s aktivisty a odboráři. Od 13:00 do 14:00 je připraven hudební program, následovat pak bude hodina projevů. V 15:00 by se měl vydat k sídlu kabinetu průvod. Ten chtějí organizátoři symbolicky zabavit v exekuci. Policie zatím žádná dopravní omezení neplánuje.

Na akci spolupracuje 17 organizací či iniciativ. Mezi nimi je například Hnutí Duha, Ekumenická akademie Praha, iniciativa ProAlt, Iuridicum Remedium, Mladí sociální demokraté, Sdružení nájemníků ČR či školské a stavařské odbory.

Odbory a aktivisté uspořádali společně už několik protestů proti vládě. Největší z nich byla loňská demonstrace, která se konala 21. dubna na Václavském náměstí. Dorazilo na ni kolem 100 000 lidí.