Ředitelka ÚSTR Foglová odvolala šéfku archivu Kukánovou

Praha - Ředitelka ÚSTR Pavla Foglová odvolala šéfku bezpečnostního archivu Zlatuši Kukánovou. Záměr předtím projednala rada ústavu a radní mu vyjadřovali podporu. Foglová chce Kukánovou nahradit její podřízenou Světlanou Ptáčníkovou. Kukánová odmítla odvolací dopis převzít, odvolání považuje za protiprávní a cítí se stále být šéfkou archivu. „Domnívám se, že jsem stále ředitelkou,“ uvedla. Podle Foglové však odvolání platí, protože ho předala na chodbě ústavu před svědky.

Chystané odvolání předtím projednala rada ústavu a radní záměru většinou vyjadřovali podporu. Jde o další personální změnu, kterou Foglová učinila po svém nástupu, kdy nahradila Daniela Hermana. Kukánovou, která je v archivu od ledna 2011 a od loňského června je jeho ředitelkou, nahradí v pátek její podřízená Světlana Ptáčníková, plánuje Foglová.

Na činnosti Kukánové jí vadilo, že se prý v archivu například nerovnoměrně čerpaly rozpočtové prostředky. „Důvodem nespokojenosti byly i věcné důvody. A na závěr je to fakt, že komunikace s paní ředitelkou je natolik obtížná, že nevidím možnost, jak spolupracovat,“ tvrdí Foglová. Výhrady zmiňovali i někteří radní.

Většina šestičlenné rady vyjadřila Foglové podporu. Na obranu Kukánové se postavila Naděžda Kavalírová, která se divila tomu, jak rychle Foglová dokázala posoudit situaci v archivu. Foglová je ředitelkou zhruba dva týdny. „Jsem velmi překvapena, v jak krátké době jste pochopila problémy ABS,“ uvedla Kavalírová na jednání rady, které bylo po většinu času veřejné.

TK po jednání rady ÚSTR (zdroj: ČT24)

Atmosféra na radě byla velmi vzrušená. Situace v ÚSTR, instituci, která dlouhodobě vyvolává emoce, zůstává vyhrocená. Spory mezi ODS a ČSSD o ÚSTR vyvrcholily odvoláním ředitele Daniela Hermana a jmenováním Foglové.

Oba tábory - příznivci i odpůrci Foglové - přinášejí různé nové informace. Na radě se například objevil dopis, podle něhož Foglová opisovala některé pasáže při tvorbě své koncepce. Na radě se Foglová autorovi omluvila, rada jí uložila se k věci písemně vyjádřit.

V prosinci údajně nebude na platy

Foglová dále na radě uvedla, že Hermanovo vedení zvýšilo neoprávněným způsobem platy některým zaměstnanců, kvůli čemuž údajně nebude v prosinci na platy v ÚSTR. Někteří radní kvůli tomu zvažují právní kroky.

Herman přiznává, že rozhodnutí o navýšení platů udělal. „Bylo mi jasné, že je třeba poděkovat zaměstnancům, kteří skutečně plnili velmi dobře své pracovní povinnosti,“ řekl ke zvýšení platů Herman pro ČT24 v pořadu Hyde park, kde diskutoval s předsedkyní rady ústavu Petruškou Šustrovou.

Herman však odmítá, že by kvůli navýšení platů měly koncem roku chybět v ústavu peníze. „Naše finanční politika byla vždy vyvážená a hospodárná,“ prohlásil. Veškeré kontroly ministerstva financí byly prý podle všech předpisů.

„Rada byla zděšena. Četli jsme vyjádření pracovníka, který za to odpovídá a který nabídl svou rezignaci, protože věděl, že když to podepíše, tak tím překročí rozpočet,“ tvrdí Šustrová. „Pokud se něco nezmění, tak nebude v prosinci na výplaty.“

Hyde Park ČT24 (zdroj: ČT24)

Úkolem ÚSTR, který je zřízen zákonem, je zkoumat nestranně dobu komunismu a nacismu. Vládní ODS a opozice se navzájem obviňují z úsilí o politický vliv na instituci. ODS obvinila ČSSD a radu z puče. Změny v ÚSTR jsou podle ODS přípravou na vládu sociální demokracie s KSČM, kdy je potřeba ovládnout archivní materiály, které by lidi z KSČM kompromitovaly. Sociální demokraté i komunisté toto tvrzení ostře odmítají. Rada hovoří o tom, že chce ÚSTR naopak odpolitizovat. Radu volí Senát, kde má nyní převahu levice. Dříve tam měla hlavní slovo pravice, hlavně ODS.

Výběr událostí kolem ÚSTR v poslední době:

  • 5. prosince 2012 - Senát, ve kterém má většinu ČSSD, zvolil tři nové členy rady ÚSTR, mezi nimi politologa Lukáše Jelínka, blízkého sociální demokracii, nebo antropologa Michala Uhla.
  • 3. ledna 2013 - Rada zasedla poprvé v novém složení, předsedkyní zvolila Petrušku Šustrovou a jejím zástupcem Jelínka. Dosavadní šéfka rady a předsedkyně Konfederace politických vězňů (KPV) Naděžda Kavalírová pozici neobhájila.
  • 20. března 2013 - Senát do rady zvolil pouze historika Jana Bureše z ČSSD, neprošel bývalý člen ODS Jiří Liška. Rada tak zůstala jen v šesti členech z předpokládaných sedmi.
  • 21. března 2013 - Premiér Petr Nečas (ODS) prohlásil, že má „důvodnou obavu“, že paralyzace ÚSTR ještě před volbami je podmínkou, kterou si dala komunistická strana před případnou povolební spoluprací s ČSSD.
  • 22. března 2013 - Politické grémium ČSSD odmítlo spekulace premiéra Nečase, že sociální demokracie má v úmyslu ústav omezit či zrušit.
  • 5. dubna 2013 - Konfederace politických vězňů podpořila ředitele Hermana a konstatovala, že nové složení rady ústavu znesnadňuje jeho práci a plnění zákona o účastnících odboje a odporu proti komunismu.
  • 10. dubna 2013 - Rada ÚSTR odvolala z funkce ředitele Hermana a na jeho místo zvolila Pavlu Foglovou, která působila jako šéfka Českého centra ve Varšavě v Polsku. Premiér Nečas prohlásil, že Hermanovo odvolání považuje za politické rozhodnutí přijaté ruku v ruce vedením ČSSD a komunisty kvůli přístupu k archivům komunistické StB. ČSSD uvedla, že odmítá zatahování ústavu do politického boje.
  • 11. dubna 2013 - Z vědecké rady ústavu odešla více než třetina z jejích 15 členů. Senátor ČSSD Jiří Dienstbier označil kritiku Hermanova odvolání zejména ze strany ODS za „pravicový bolševismus“.
  • 12. dubna 2013 - Nad způsobem Hermanova odvolání se pozastavil i pražský arcibiskup Dominik Duka, který také kritizoval místopředsedu ČSSD Lubomíra Zaorálka za jeho výroky.
  • 15. dubna 2013 - Vědecká rada ÚSTR se rozpadla, odešli nebo oznámili svůj odchod z ní i zbylí členové. Z ústavu odchází také první náměstek ředitele Eduard Stehlík. Premiér Nečas se sešel s Hermanem. Po setkání zopakoval, že v celé kauze jde o ovládnutí Archivu bezpečnostních složek (ABS), který spadá pod ÚSTR, a o to, aby informace z něj neohrozily budoucí vládní spolupráci ČSSD a KSČM.
  • 16. dubna - ÚSTR oznámil, že novým prvním náměstkem bude bývalý přechodný ředitel této instituce Zdeněk Hazdra.
  • 18. dubna - Nová ředitelka ÚSTR Foglová oznámila, že chce odvolat šéfku Archivu bezpečnostních složek Zlatuši Kukánovou a nahradit ji archivářkou Světlanou Ptáčníkovou. Skončit podle Foglové má také ředitel její kanceláře Pavel Žáček a ekonomický náměstek René Schreier.
  • 21. dubna - Odvolaný ředitel Herman oznámil, že od několika členů rady ÚSTR bude požadovat omluvu za poškození dobrého jména. Rovněž prohlásil, že výpověď dostal neplatně, protože nebyla projednaná s odbory a ani mu nikdo nenabídl jiné místo.
  • 23. dubna - Platforma evropské paměti a svědomí vyzvala ředitelku Foglovou, aby vysvětlila své rodinné podnikatelské aktivity mimo jiné z 90. let. Platforma uvedla, že se znepokojením sleduje zprávy médií o její „možné roli v největším skandálu polistopadové ČR“ z let 1997 až 1998 v kauze černého konta ODS.
  • 25. dubna - Ředitelka ÚSTR Foglová odvolala šéfku Archivu bezpečnostních složek Zlatuši Kukánovou. Kukánová odmítla odvolací dopis převzít, odvolání považuje za protiprávní a cítí se stále být šéfkou archivu. Chystané odvolání předtím projednala rada ústavu, radní záměru většinou vyjadřovali podporu.