Dnes padaly rekordy, zítra se ochladí a přijdou silné bouřky

Praha - Rtuť teploměrů dnes atakovala rekordní hodnoty. Nejtepleji bylo v Dyjákovicích na jihu Moravy, a to 28,3 stupně Celsia. Nejvyšší teplotu meteorologové naměřili v Dobřichovicích u Prahy, a to 28,5 stupně Celsia. Pražské Klementinum 151 let starý rekord dnes nepokořilo. Na některých místech v Česku se proto poprvé otevřela venkovní koupaliště. Rekordy ale padaly i v počtu infarktů. Kolabovali hlavně starší lidé a chroničtí pacienti. Suché a horké počasí přidělalo práci také hasičům, kteří museli zasahovat u několika požárů. Víkend bude chladnější a meteorologové zároveň varují před silnými bouřkami.

Nyní do Česka proudí teplý vzduch od jihu, z Německa ale zvolna k východu postupuje zvlněná studená fronta, která večer začne ovlivňovat počasí u nás. Na sobotu meteorologové předpovídají teploty v rozmezí 19 až 23 stupňů Celsia, bude oblačno až zataženo, na většině území přeháňky nebo déšť, hlavně odpoledne a večer místy i bouřky. Mohou se ojediněle vyskytnout přívalové srážky, kroupy nebo nárazy větru. Výstraha před bouřkami s nízkým stupněm nebezpečí platí od 11:00 do 22:00 pro:

  • Kraj Vysočina
  • Středočeský kraj 
  • Jihočeský kraj
  • Plzeňský kraj
  • Pardubický kraj

V neděli se ještě více ochladí, bude oblačno, zpočátku až zataženo a místy déšť nebo přeháňky. Teploty se budou pohybovat v rozemzí 15 až 19 stupňů Celsia, ovšem v pondělí už by mělo být jasno až polojasno, během dne při zvětšené oblačnosti na severozápadě místy, jinde jen ojediněle přeháňky nebo bouřky a teploty vyskočí na 23 až 27 stupňů Celsia. 

Kvůli malému množství ozonu je zároveň v platnosti smogová situace pro Plzeňský a Jihočeský kraj. Suché a horké počasí přidělalo práci také hasičům. Po druhé hodině odpoledne začal hořet les v kopcích u Návojné na Zlínsku. Přes třicet jednotek bojovalo s plameny i v Havířově-Šumbarku nebo v Budišově nad Budišovkou. Některá místa budou hasiči hlídat i přes noc.

Vydáno pod