Starostové ODS žádají změnu zákona o veřejných zakázkách

Brno - Mnozí starostové ODS se na dnešní ideové konferenci strany jasně vyjádřili pro změnu zákona o veřejných zakázkách. V současné době se prý výběrová řízení neúměrně protahují. Na jednání se shodli na tom, že by antimonopolní úřad, ke kterému se účastníci tendrů odvolávají, měl mít pro svá rozhodnutí závazné časové limity. Starostové také odmítají rozšíření pravomocí Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) na města a obce. Premiér a předseda ODS Petr Nečas po jednání v Brně řekl, že se ODS může opřít o své starosty, kteří mají šedesátiprocentní podporu u veřejnosti.

ODS má více než 1 200 komunálních zastupitelů a více než 300 starostů, starostek, primátorů. „Právě Občanská demokratická strana je skutečnou stranou starostů,“ řekl Nečas na brífinku po jednání. Starostů se na dnešní ideovou konferenci v Brně sjelo kolem 120, aby diskutovali zejména o reformě veřejné správy.

Podle Nečase nemají být prioritním úkolem státu ve vztahu k obcím velké změny veřejné správy, ale především omezení agendy státu a s ním spojené administrativy a byrokracie. Pokud prý chce ODS například prosadit lepší podmínky pro podnikatele, nemělo by to být na úkor administrativní zátěže obcí. Je prý také třeba řešit počet obcí v ČR, omezení ale musí být dobrovolné a přirozené.

Další diskusní panel se týkal kontrolní činnosti a zvažovaného rozšíření pravomocí NKÚ. „Obce jsou podrobeny takovému množství kontrol z pohledu finančních úřadů, krajů, státní správy, že nevidíme jako smysluplný krok rozšiřovat roli NKÚ i na činnost obcí,“ řekl premiér.

Jedním z témat bylo také odměňování za výkon přenesené působnosti. Podle primátora Kladna Dana Jiránka obce často dotují výkon státní správy ze svých rozpočtů. Nečas po jednání řekl, že ODS bude preferovat financování přenesené působnosti na základě skutečného výkonu.

Stranu příští rok čekají čtvery volby, ovšem její preference v nedávné době značně poklesly. Premiér proto také starostům představil programové priority ODS pro příští rok - takzvanou Agendu 2014. Po jednání Nečas řekl, že se strana pokusí opět dosáhnout původních voličských preferencí, kterými ODS disponovala dříve.