Čočky či implantáty - záchranáři se o nich z řidičáku často nedozví

Praha - Řidičům a řidičkám, kteří za volant usedají například s kardiostimulátorem, prsními implantáty nebo i kontaktními čočkami, hrozí v případě nehody větší nebezpečí než ostatním. Pro zasahující zdravotníky je tato informace totiž zcela zásadní. Dozvědět se ji mohou třeba z řidičského průkazu, ovšem tam podobný záznam většinou chybí.

Při vážné dopravní nehodě si u člověka v bezvědomí záchranáři nemusí všimnout, že má v očích kontaktní čočky. Zraněnému pak hrozí kromě rizik spojených s autonehodou ještě nebezpečí očního zánětu v lepším případě, v tom horším i trvalé poškození zraku.

Řešení představuje takzvaný harmonizační kód 01.06. uvedený v kolonce 12 řidičského průkazu. Většina řidičů s brýlemi, kontaktními čočkami nebo tělními implantáty má ale tuto kolonku prázdnou.

Harmonizační číselný kód v řidičském průkazu
Zdroj: ČT24

Podle ředitele dopravní policie Tomáše Lercha by dotyčný lékař, který brýle předepíše, měl kontaktovat odbor dopravy příslušné obce. Lékaři totiž mají už rok povinnost ohlašovat úřadům jakékoli zdravotní změny u lidí, které by mohly mít vliv na jejich schopnost řídit automobil.

Jenže neexistuje žádná kontrola. „My takovou centrální evidenci ani centrální dohled na ministerstvu nemáme,“ říká mluvčí ministerstva dopravy Tomáš Neřold. Odborníci i lékaři proto doporučují mít v autě doklad o svém zdravotním stavu.

Řešením by mohly být také nové občanské průkazy s čipem. V současné době je zatím možné do nich nahrát jen elektronický podpis. Cestu, jak možnosti průkazů rozšířit, úřady stále hledají.

Reportáž Richarda Samka (zdroj: ČT24)