Ne všechny estetické zákroky mohou provádět kosmetičky

Praha - Kosmetické salony často nabízejí služby, na které nemají oprávnění. Například injekce kyseliny hyaluronové k vyhlazení vrásek aplikují v kosmetických salonech většinou kosmetičky nebo zdravotní sestry. Lékaři i ministerstvo zdravotnictví ale tvrdí, že konkrétně tento výkon může provádět výhradně pouze lékař. Při neodborném provedení totiž může pacientovi hrozit riziko zdravotních komplikací.

Podle lékařů i ministerstva zdravotnictví se v případě aplikace kyseliny hyaluronové jedná o klasický lékařský zákrok, který může být poskytován pouze specialistou s příslušným vzděláním. „Není to injekce jako každá jiná. Myslím si, že i většina zkušených lékařů má velkou pokoru k těmto metodám,“ říká dermatoložka Květa Gazdíková.

Podle dermatologů navíc hrozí i riziko zánětu, infekce či alergické reakce. Ne vždy se navíc povede vzhled jen vylepšit. „I dobře provedený výkon má různé komplikace. Mohou se vytvořit alergické reakce na látky,“ tvrdí přednosta Dermatologické kliniky Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Petr Arenberger.

Zájem o estetické úpravy obličeje i jiných částí těla je podle lékařů enormní. A to i navzdory vysokým cenám. „Zájem o tyto výkony stoupá. Kůže je vlastně z tohoto pohledu takovým obalem a my z ekonomiky víme, že obal prodává,“ dodává přednosta Arenberger.

Ceny zákroků estetické medicíny
Zdroj: ČT24
Reportáž Edity Horákové (zdroj: ČT24)