Rakouský Nejvyšší soud ukončil řízení kvůli Diag Human

Praha - Rakouský Nejvyšší soud definitivně zastavil exekuční řízení vedené proti České republice kvůli sporu se společností Diag Human. Podle Roberta Hurta, mluvčího Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM), Rakousko nepovažuje arbitráž mezi Českem a Diag Human za ukončenou. Soud proto reviznímu odvolání firmy nevyhověl.

Rozhodčí nález z roku 2008, který firmě Diag Human přiřkl přes osm miliard korun, není podle Rakouska vykonatelný. Nejvyšší soud tak potvrdil listopadové rozhodnutí odvolacího soudu. „Řízení v Rakousku je definitivně ukončeno a Česká republika v něm zaznamenala úplné vítězství,“ uvedl Hurt.

Firma Diag Human se kvůli svým požadavkům na odškodnění začala obracet od počátku roku 2011 na zahraniční soudy. Její nárok hned zpočátku nepravomocně uznaly pařížský a vídeňský soud. Odvolací senáty ve Francii i v Rakousku ale prvoinstanční verdikty změnily.

Společnost zažalovala Českou republiku také u soudů v Lucembursku, Velké Británii a Švýcarsku. Loni v létě stáhla návrh na exekuci ve Spojených státech. Uvedla ale, že stažení návrhu je vedeno pouze snahou urychlit řízení, neboť jakýkoliv výrok evropského soudu o vykonatelnosti je podle amerického zákona i mezinárodního práva okamžitě a automaticky vykonavatelný i ve Spojených státech.

Diag Human si nárokuje mnohamiliardové odškodnění. Rozhodci mu v roce 2008 přiznali náhradu škody přes osm miliard korun. Podle dřívějšího vyjádření právního zástupce společnosti Jana Kalvody už částka s úroky přesáhla deset miliard. Strany se ale doposud přou o to, zda bylo toto rozhodnutí pravomocné. Podle ministerstva zdravotnictví i Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových arbitráž stále pokračuje, podle Diag Human je skončená.