Stovka lidí demonstrovala proti korupci a zadlužování v Ústí

Ústí nad Labem - V Ústí dnes asi stovka lidí demonstrovala před ústeckým magistrátem proti zadlužování města. Vadí jim předražené projekty na výstavbu lanovky a rekonstrukci městského parku nebo šetření na divadle a chovu slonů a nosorožců v místní zoo. Demonstraci svolaly ústecké pobočky České pirátské strany (ČPS) a Strany zelených. Na shromáždění se mezi lidmi objevil i ústecký primátor Vít Mandík (ČSSD), na otázky novinářů ale odmítl odpovídat a z demonstrace urychleně odešel.

Ústecká radnice třeba nechala za více než 80 milionů korun opravit městské sady. Za lavičku zaplatila až 50 tisíc, stejnou částku za pokácení jednoho stromu, za fontánu až půl milionu. Podle odpůrců radnice i opozičních zastupitelů byla zakázka více než dvojnásobně předražená. A cenu nechají zkontrolovat. „Zadali jsme audit u nezávislé firmy v Brně, takže ho určitě rádi našim momentálním představitelům předložíme, až bude hotový,“ oznámila pro ČT ústecká zastupitelka Karola Haasová (TOP 09).

Městští představitelé ale obvinění odmítají a tvrdí, že všechny zakázky jsou zcela transparentní a ceny vzešly ze soutěže. Přesto nezávislý audit všech zakázek, tak jak ho chce opozice, nezadá. „Každý audit stojí nějaké peníze a město nemá důvod ho zadávat už s ohledem na to, že co se týče městských sadů, tak cena, která byla rozpočtovaná, je přibližně stejná jako cena, která vyšla z výběrového řízení,“ prohlásila mluvčí ústeckého magistrátu Ivana Solničková.

Reportáž Terezy Baldové (zdroj: ČT24)

Na shromáždění zazněly také upravené vánoční koledy. Například na melodii Pásli ovce Valaši zpívali šéf ústeckého Činoherního studia Jaroslav Achab Haidler a harmonikářka Ester Hocke o městském dluhu. „Jsou to ale Valaši - ústečtí papaláši - výšku dluhu neznáme - zacálovat ho máme - Kdopak nám to vysvětlí - ať pak nejsme na větvi - Kdo ty dluhy nadělal - jestli je nedělá dál?,“ znělo mimo jiné před ústeckým magistrátem.

Park v Ústí nad Labem
Zdroj: ČT24