Smutná bilance – v počtu úmrtí motorkářů je Česko na špici

Praha – Za poslední tři neděle zahynulo na českých silnicích deset motorkářů. Horší bilanci začátku motorkářské sezony má v Evropě už jen Rumunsko. Na miliardu ujetých kilometrů u nás připadá 253 mrtvých, což je čtyřikrát víc než třeba v Německu.

Nejčastější příčinou letošních smrtelných nehod motorkáře je rychlá jízda a nezvládnutí stroje. „Každý motorkář si většinou adrenalin chce zkusit – jenže ti méně zkušení potom dopadají, jak dopadají,“ konstatuje instruktor motoškoly Miroslav Lisý. Podle expertů by motocyklisté mohli předcházet zbytečným kolizím tak, že na začátku sezony absolvují kondiční výcvik.

Vina ale může být i na druhé straně – když nedá motorkáři přednost řidič auta, střet dopadne skoro vždy hůř pro jezdce na dvou kolech. Na počtu mrtvých motorkářů se podle statistik podílejí řidiči aut zhruba v polovině případů. Nejčastěji motorkáři na silnicích umírají v pátek, sobotu a neděli mezi druhou a třetí a pak mezi pátou a šestou hodinou v podvečer.

Kromě agresivity a bezohlednosti ale stojí za nehodami často i alkohol nebo drogy. Dopravní odborníci volají po tom, aby takoví řidiči nesli větší odpovědnost za usmrcení nebo zranění člověka. Státu tím totiž vznikají miliardové ztráty. „Jedna dopravní nehoda s usmrcením vyjde na zhruba 18,5 milionu korun. Pokud zemře mladý člověk, třeba vysokoškolák, tak je to dalších zhruba čtyřicet let, co by mohl pracovat,“ vypočítává ředitel BESIPu Roman Budský. Návrh, podle kterého by stát vyžadoval po viníku nehody odškodné, se zatím zpracovává.

Výběr z nedávných smrtelných nehod motorkářů

  • 11. dubna - 20letý motorkář havaroval na Jablunkovsku. Zřejmě jel rychle, nezvládl zatáčku a přerazil dvě dopravní značky. Záchranáři už mu nemohli pomoci.
  • 13. dubna - Mezi Litomyšlí a Koclířovem se srazil motocyklista s osobním automobilem. Muž byl s těžkým poraněním převezen do hradecké fakultní nemocnice, kde později na následky zranění zemřel.
  • 18. dubna - O život přišel 32letý motorkář v Kozojídkách na Hodonínsku. Zřejmě při projíždění zatáčky nezvládl řízení.
  • 21. dubna - U Poniklé na Semilsku vjel motorkář do protisměru a srazil se s osobním autem. Jeho zranění byla neslučitelná se životem.
  • 25. dubna - U Boliny na Benešovsku nedal řidič octavie přednost 38letému motorkáři, který na místě zemřel.
  • 25. dubna - Do svodidel na Pražském okruhu narazil 39letý motorkář, nehodu nepřežil.
V Česku příliš umírají motorkáři (zdroj: ČT24)