Vláda odmítla zrušit poplatky pro děti v nemocnici, ČSSD to zkusí ve sněmovně

Praha - Vláda se postavila negativně k poslaneckému návrhu opoziční ČSSD, který ruší stokorunovou platbu za denní pobyt v nemocnicích pro děti do 18 let. Podle premiéra poplatky plní svůj účel a k plošnému rušení v jakékoliv kategorii nevidí důvod. Přitom zrušení poplatku zakomponoval do zdravotnické reformy ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09). Norma putuje do sněmovny a o všem tak rozhodnou poslanci.

Současný stav, kdy za pobyt v nemocnicích musejí platit i děti, označuje ČSSD za ekonomickou bariéru při přístupu dětí ke zdravotní péči. Poplatek je prý „hrubě protiústavní a nejvíce asociální a nemorální“. Předkladatelé poukazují i na to, že poplatky za pobyt v nemocnici se nezahrnují do ročního ochranného limitu, který činí v případě dětí 2 500 korun ročně.

„Pokusíme se tento návrh prosadit, byť k němu dnes Nečasova vláda zaujala negativní stanovisko,“ reagoval šéf ČSSD Bohuslav Sobotka. Poukázal přitom na to, že ministr zdravotnictví Heger plánuje poplatek pro děti zrušit, což zapracoval do své zdravotnické reformy. „Pokud se mezi sebou hádá koalice, tak je šance na to, aby náš poslanecký návrh získal podporu napříč politickým spektrem,“ myslí si Sobotka.

ČSSD je dlouhodobě proti regulačním poplatkům a slibuje v případě vítězství ve volbách jejich úplné zrušení, s výjimkou poplatku za pobyt v nemocnici. Ten by se ale snížil ze současných 100 korun na 60 korun a byl by časově limitován 30 dny hospitalizace v jednom roce.

Sociální demokraté navrhovali úplné zrušení regulačních poplatků v minulosti už několikrát, ale nikdy neuspěli. Poplatky byly zavedeny za vlády Mirka Topolánka (ODS) a ministra zdravotnictví Tomáše Julínka (ODS).

Jak se měnily a rušily poplatky ve zdravotnictví

  • leden 2008: pacienti začali platit 30 korun u doktora, 60 korun za den v nemocnici a 90 korun na pohotovosti 
  • srpen 2008: stát zrušil poplatky za pobyt novorozenců v porodnici a od placení osvobodil i dárce orgánů 
  • duben 2009: u dětí do osmnácti let stát zrušil poplatek za návštěvu lékaře 
  • prosinec 2011: pobyt v nemocnici podražil na 100 korun za den 
  • leden 2012: 30 korun už se neplatí za položku na receptu, ale za recept jako celek

Proti poplatku za pobyt dětí v nemocnici se staví i někteří lékaři. Například ředitel pražského Motola Miloslav Ludvík se domnívá, že regulační poplatky nedávají u dětí žádný smysl. „Žádné dítě do nemocnice dobrovolně nechce, nehlásí se sem, takže stokoruna za den je vždy likvidační a máme s tím obrovské problémy.“ Peníze, o které by nemocnice zrušením poplatků pro děti přišla, se podle něj dají získat například zvýšením výnosů z nadstandardních pokojů nebo stravy.