Šťastný: Pražská radnice je na pokraji rozvratu, mlčet nelze

Praha - Poslanec a bývalý pražský zastupitel Boris Šťastný (ODS) poté, co opustil pražský magistrát, nešětří ani primátora Bohuslava Svobodu (ODS) ani zbytek vedení pražské radnice. Podle Šťastného se za druhé pražské koalice děje mnoho nestandardních věcí - například se rozdávají miliardové zakázky bez výběrových řízení. Primátor prý navíc tyto problémy vůbec neřeší. „Pražská radnice nefunguje a je na pokraji rozvratu. (…) Rozhodl jsem se, že v zájmu ODS už není možné dál mlčet,“ vysvětloval Šťastný důvody svého odstoupení v pořadu Hyde Park ČT24.

Šťastný přišel na pražský magistrát až po éře primátora Pavla Béma. Nové vedení Prahy tak přebralo mnoho kritizovaných projektů z předešlých dob, jakými jsou například tunel Blanka nebo Opencard. Podle Šťastného se ale ani první koalici ODS s ČSSD ani současné koalici ODS s TOP 09 nedaří tyto problémy řešit.

  • „Když se první koalice začala zadrhávat, řekl jsem: 'Dost. Není možné se dál hádat. Nejste schopni se domluvit, pojďte to rozpustit a vymyslet něco nového.' Bohužel ani ta druhá koalice se nepovedla. (…) Domníval jsem se, že v nové politické reprezentaci v čele s Bohuslavem Svobodou a novou radou se nám podaří kritizované věci změnit. Za více než dva a půl roku se to nepodařilo,“ tvrdí Šťastný.

Chyba primátora Svobody spočívá podle Šťastného jednoznačně v tom, že tyto problémy vůbec neřeší. ODS prý v Praze nedodržuje volební program a město nefunguje, jak by mělo. Za druhé koalice v čele s primátorem Svobodou se prý začaly rozdávat veřejné zakázky za miliardy korun bez transparentních výběrových řízení. „Toto já jsem nesliboval, a to je jeden z důvodů, proč jsem odstoupil,“ řekl Šťastný.

Boris Šťastný (ODS), poslanec a bývalý pražský zastupitel:

„Myslím si, že primátor Svoboda nemá co říkat o tom, že chce návrat starých pořádků. Člověk, který je obviněn ze dvou zločinů v majetkové oblasti. Spolu se zbytkem rady je obviněn ze dvou trestných činů v souvislosti s výkonem funkce. (…) Já být na místě primátora Svobody, který nedokázal vysvětlit 3,5 milionu na vlastním účtu, které se mu tam zjevily na splacení hypotéky, za což byl také odsouzen ve správním řízení k pokutě, bych si v žádném případě nedovolil kritizovat své spolustraníky za to, že říkají své názory.“

Obvinění, že současné kroky jsou jen jakousi odplatou za „puč“ v rámci koaličního vyjednávání Bohuslava Svobody s pražskou TOP 09, Šťastný odmítá. Kritizuje však to, že dodnes neexistuje řádná koaliční smlouva mezi ODS a TOP 09, neboť tuto smlouvu podepsalo za ODS pouze několik jejích vybraných zastupitelů. „Nikdy jsem neusiloval o jeho křeslo. Ani o něj neusiluji. Já jsem jen vždy říkal své názory,“ vysvětluje poslanec.

Hyde Park ČT24 (zdroj: ČT24)