Za pašování víc než 200 kilo hašiše si řidič odsedí 11,5 roku

Olomouc - Za pašování 233 kilogramů hašiše do Norska si šestačtyřicetiletý podnikatel v kamionové dopravě Josef Běloch z Hodonína odpyká definitivně 11,5 roku. Trest uložený brněnským krajským soudem mu dnes potvrdil Vrchní soud v Olomouci. Drogu našli v jeho kamionu v roce 2011 Norové. Další tři členy této organizované skupiny již potrestaly norské soudy.

Podle soudu Běloch nejprve v lednu 2011 s tahačem s přívěsem vycestoval pro hašiš do Nizozemska. Drogu dovezl zpět do Česka a tahač poté předal dalšímu řidiči, který podle jeho instrukcí v Praze naložil náklad ledového čaje a zamířil do Norska. Podle jeho pokynů kamion odstavil v místní části Osla na určeném místě, kde zásilku vyložili další členové skupiny. Ti pak do skrýše v kamionu uložili peníze.

V té chvíli je zadržela norská policie. Na místě našla 233 kilogramů hašiše a 3,1 milionu norských korun (asi deset milionů Kč). Drogy i peníze, které měly být za zásilku zaplaceny, byly ve skrýši v chladicím prostoru. Běloch byl v té době doma, podle soudu se však prokázalo, že se na mezinárodním obchodu podílel.

Policie při zásahu zatkla i řidiče kamionu, Bělochova zaměstnance z jižní Moravy. Řidič byl ale nakonec zproštěn viny. Neprokázalo se, že o pašování věděl. Další tři muži, původem z Maroka, dostali od 9,5 do 11 let vězení. Hašiš v českém kamionu byl podle norského celního úřadu jednou z největších zabavených drogových zásilek v zemi v roce 2011.

Vydáno pod