Pacienti s depresí mají šanci na rychlejší vyléčení

Praha - Deset procent obyvatel Česka, kteří trpí depresemi, má šanci na rychlejší vyléčení. Lékaři z Psychiatrického centra v Praze testují novou metodu, která umožní přesněji určit správnou léčbu této nemoci u konkrétního člověka. Využívá k tomu vyšetření mozku pomocí EEG. Tématu se věnoval i sobotní Hyde Park Civilizace, kde byl hostem Cyril Höschl, ředitel Psychiatrického centra Praha.

Vyšetření na elektroencefalografu trvá zhruba 23 minut. Necelá půlhodina může pacientovi ušetřit víc než měsíc zbytečné léčby deprese a tím i peníze za neúčinné léky. „Nástup účinku antidepresiv je dlouhý a my nikdy nevíme, jestli pomohou nebo ne a čekáním na to správné antidepresivum se ztrácí hodně času,“ vysvětlil psychiatr Cyril Höschl.

Úzkostmi a poruchami nálad trpí ve světě víc než 84 milionů lidí. Jejich závažnou diagnózu na první pohled ale skoro nikdo nepozná. Experti Světové zdravotnické organizace přitom odhadují, že do roku 2030 bude právě deprese představovat největší zdravotní zátěž lidstva.

Díky vyhodnocení elektrických vln mozku lékař už po týdnu pozná, jestli terapie zabírá. Do unikátního českého projektu se zapojilo 140 pacientů. „Výzkum by měl být dokončen koncem roku 2015,“ uvedl spoluautor projektu psychiatr Martin Bareš. Pokud se EEG osvědčí, nová metoda by mohla pomoci snížit spotřebu antidepresiv v České republice, která se od roku 2000 téměř zpětinásobila

Lidí trpících depresemi jsou v Česku statisíce

Deprese je u lidí běžná už od počátku jejich existence. Depresivních poruch ale v posledních letech přibývá. „V roce 2011 máme v Česku léčených poprvé v historii přes sto tisíc pacientů. Odhadujeme ale, že lidí, kteří depresí trpí, je několikanásobně víc. Podle epidemiologických studií by se zdálo, že je to až 600 tisíc,“ řekl psychiatr a přednosta Psychiatrické kliniky VFN Jiří Raboch. Asi deset tisíc lidí je podle psychiatra Rabocha léčeno v psychiatrických ústavech. Dalších sto až 200 tisíc chodí k praktickým lékařům, psychologům a dalším odborníkům a velká část lidí se neléčí vůbec.

Spolu s nárůstem psychiatrických onemocnění se zvyšuje i počet pacientů, kteří musejí brát léky – hlavně antidepresiva. Ta se dřív předepisovala málo. Buď nebyla, nebo to s nimi lékaři neuměli. Teď se Česko vyrovnalo celosvětovému průměru. Ročně se za psychofarmaka utratí až 3,5 miliardy korun.