Pitr a Provod jsou ze stíhání venku. Oba ale chtějí projednání kauzy

Praha – Amnestie zastavila stíhání podnikatelů Tomáše Pitra a Miroslava Provoda za údajné daňové delikty z roku 1994 a odvolací pražský vrchní soud lednové rozhodnutí potvrdil. Definitivně se tak vyhnou případnému trestu. Oba muži ale už před časem avizovali, že na projednání kauzy budou trvat. Na své nevině trvají, souhlasí s nepravomocným verdiktem, kterým je soud loni v obnoveném hlavním líčení zprostil obžaloby.

Odvolací soud rozhodl v neveřejném jednání koncem dubna. Nepravomocné osvobození si Pitr s Provodem vyslechli v červnu 2012 u Městského soudu v Praze. Odvolací senát ale rozhodnutí zrušil a nařídil případ znovu projednat.

Pitr s amnestií souhlasí, od spáchání údajného trestného činu uplynulo již podle jeho dřívějšího vyjádření téměř 19 let. „Taková doba nemůže být v souladu s právem na spravedlivý proces, a já jsem přitom ani v jednom případě nezpůsobil v tomto řízení žádnou prodlevu,“ řekl v lednu podnikatel. On i Provod však trvají na očištění jména.

Podle obžaloby připravili za pomoci fiktivních faktur na reklamní a zprostředkovatelskou činnost stát na daních zhruba o 23,5 milionu. Muži byli původně v roce 2006 odsouzeni k pětiletým trestům za podvody.

Soudy ale loni rozsudky zrušily a kauzu začaly znovu projednávat. Prvoinstanční senát pak uvedl, že skutky obou podnikatelů nejsou z pohledu dnešní právní úpravy trestnými činy. Soudu se totiž podařilo prokázat pouze to, že muži uzavřeli fiktivní smlouvy, aby mohli zadat odpočet DPH. Nelze však prý již dohledat, zda finanční úřad na základě jejich faktur daně odpočetl a zda vůbec odpočet uplatnili. Podle soudce se tak Pitr s Provodem dopustili přípravy k trestnému činu zkrácení daně. Nový trestní zákoník, platící od roku 2010, ji ale nepovažuje za trestnou.