Janoušek kvůli nehodě obžalován z pokusu o vraždu

Praha - Městské státní zastupitelství (MSZ) obžalovalo lobbistu Romana Janouška kvůli jeho nehodě. Viní ho z pokusu vraždy a z ohrožení pod vlivem návykové látky. Janouškovi hrozí až 18 let vězení.

„Pokusu zločinu vraždy se měl dopustit v nepřímém úmyslu, po spáchání dopravní nehody, v reakci na snahu řidičky poškozeného vozidla tuto nehodu řešit,“ informovala mluvčí MSZ Štěpánka Zenklová. Obžalobou, kterou státní zástupkyně podala dnes, se bude zabývat Městský soud v Praze. Spis má 1 300 stran, jeho součástí je i 41 kusů CD a DVD.

Janouška žalobci původně stíhali za úmyslné těžké ublížení na zdraví, v lednu však jeho čin překvalifikovali. Vyšetřování nehody trvalo víc než rok. Protáhlo se hlavně kvůli tomu, že se Janoušek několikrát omluvil z opakovaného výslechu, který musel po změně kvalifikace absolvovat. Podle jeho advokáta mu v tom nejprve zabránila chřipka, následně se podrobil operaci hlavy v pražské Ústřední vojenské nemocnici. 

Nehoda se stala loni v březnu v Praze 4. Podle policie Janoušek při jízdě nedodržel bezpečnou vzdálenost a narazil do vozu, který jel před ním. Jel prý ale dál a zastavil až po zhruba 50 metrech na světelné křižovatce. Řidička z poškozeného auta za ním šla a pokoušela se ho kontaktovat, Janoušek ji ale autem srazil a ujel.

Policie lobbistu dostihla, při dechové zkoušce mu naměřila přes 2,2 promile alkoholu. Janoušek sraženou ženu odškodnil, což může mít vliv i na výměru případného trestu u soudu. Přesnou částku však obě strany úzkostlivě tají. Podle bulvárního deníku Blesk dal Janoušek ženě asi 900 tisíc korun.

Rozhovor s mluvčí městského státního zastupitelství (zdroj: ČT24)