Ministr si na poledne zve Hasenkopfa i Koudelku

Praha – Ministru spravedlnosti došla trpělivost a na zítřejší poledne si kvůli dohadům o podílu na lednové amnestii pozval právníky Pavla Hasenkopfa i Zdeňka Koudelku. Sejít se všichni mají přímo na úřadě resortu. K jednání od 12:30 pozval Pavel Blažek i novináře. Oba právníci by měli předložit svá vlastní stanoviska a podklady. Hasenkopf uvedl, že konečný text amnestie pochází jen s velmi malými změnami od Koudelky. Ten svůj podíl nevyloučil, autorství diskutovaného druhého článku o rušení dlouhotrvajících procesů ale odmítá.

Koudelka na dotaz ministerstva s jednáním souhlasil, Hasenkopfa v době rozhovoru ministerstvo zatím kontaktovalo. „Mě už přestává to poletování výroků bavit. Jediná možnost je, aby si všichni, kdo něco tvrdí, sedli dohromady a veřejnost měla možnost to sledovat. Rozhodl jsem se na zítra pozvat pana Koudelku, pana Hasenkopfa a zvu všechny novináře, kteří mají zájem přijít. Ať si to zítra zmínění v konfrontaci všechno řeknou,“ řekl v Událostech, komentářích ministr.

Blažek také zopakoval, že jeho resort do konečné podoby amnestie nezasahoval. Právě Koudelka působí jako ministerský stážista. Podle Blažka ale konzultoval řadu věcí pouze jako soukromá osoba a s Hradem dlouhodobě spolupracoval jako odborník na prezidentské pravomoci. „Volal jsem dříve Zdeňkovi Koudelkovi a on mě ujistil, že výsledný text není jeho. Poslal vzorec, jako pravděpodobně zaslali vzorec i jiní právníci. Lze uvažovat o pojmu spoluautorství, ale pak je spoluautorem každý, kdo s Václavem Klausem hovořil o amnestii za posledních 10 let,“ dodal ministr.

Pavel Blažek:

„Pana Hasenkopfa prosím, aby zítra vzal vše, co k tomu má, a pan Koudelka mu k tomu jistě řekne to, co ví. Já vám můžu říct, že nic z toho nepochází od ministerstva spravedlnosti. Na ministerstvu spravedlnosti se, pokud jde o amnestii, nepřipravovalo vůbec, ale vůbec nic.“

Ladislav Jakl, Zdeněk Koudelka, Pavel Hasenkopf
Zdroj: ČT24/ISIFA/ČTK/ČT24

Málokdy veřejný prostor zažíval v jednom dni tak bohatou výměnu prohlášení. Vše přitom začalo už v pátek, kdy bývalý právní poradce Hradu Hasenkopf prohlásil, že ví, kdo stál za výslednou podobou amnestie. Veškeré podklady ale předal prezidentu Miloši Zemanovi s tím, že by jméno měl vyslovit právě on. Zeman ale v pondělí označil za spoluautora právě Hasenkopfa.

Právník se v reakci rozhodl zveřejnit úplný výpis své korespondence s prezidentským úřadem. K tomu dodal, že byl v souvislosti s amnestií osloven k dodání podkladů. Jeho materiál byl ale podle Hradu příliš složitý. Nakonec se Hasenkopf od výsledné podoby prezidentského předpisu distancoval. Dnes proto neváhal ukázat na bývalého poslance ČSSD Zdeňka Koudelku. Ve vysílání ČT opakovaně uvedl, že má důkazy v podobě téměř totožného textu s výslednou amnestii – posílaného z Koudelkova počítače.

Reakce posléze přišla i od samotného Koudelky. Ten sice v loňském roce zasílal na Hrad návrh amnestie, tolik diskutovaný druhý článek prý ale nevymyslel. Jeho samotnou ideu ale považuje za správnou. Osobně ho prý nenapadla, což považuje za chybu. „Protože jsem nepřišel na nejdiskutovanější část amnestie, těžko se můžu hlásit jako její autor. Nicméně s amnestijním rozhodnutím v této části souhlasím,“ uvedl Koudelka.