Z Plzně do Velichovek: Američané předali německému maršálovi kapitulaci

Praha - U příležitosti oslav výročí konce druhé světové války se milovníci vojenské historie rozhodli zopakovat takzvanou misi Velichovky. Při ní měli američtí vojáci předat kapitulaci podepsanou v Remeši německému polnímu maršálovi Ferdinandu Schörnerovi, veliteli armády Střed. Američanům se tehdy podařilo sestavit konvoj, který z Plzně dorazil do Velichovek, a jednání s maršálem proběhla úspěšně. Poté se otočili zpět do Plzně, aniž by Sověti o jejich přítomnosti měli tušení.

Konvoj v předvečer konce války vyjel ve složení několika obrněných vozů za doprovodu džípů a vládního zmocněnce, radiovozu a sanity z Plzně přes Prahu, Hradec Králové až do Velichovek. Zde měla proběhnout jednání. Dále kolonu, která z Plzně vyrážela 7. května 1945 ve 21:40, doprovázeli armádní novináři a korespondent Reuters.

  • Mise Velichovky zdroj: www.16thad.cz
  • Mise Velichovky zdroj: www.16thad.cz

Při jednání s německou stranou byly předány podmínky kapitulace. Jednání skončila 8. května 1945 kolem jedenácté dopoledně. Stále panují nejasnosti, zda mu byl přítomen polní maršál Schörner osobně. Ještě donedávna také nebylo zřejmé, s jakým výsledkem vlastně skončila. „Ale podařilo se nám sehnat zprávu, která nám potvrzuje, že jednání byla úspěšná,“ uvedl Tomáš Hradec z Klubu 16. obrněné divize.

Osud maršála Schrönera nebyl nakonec tak dramatický. Po oznámení kapitulace Američany se Schörnerovi podařilo odjet do Rakouska. Zde byl ale později zadržen a Sověty následně dosouzen k 25 letům nucených prací. Již v roce 1955 byl ale propuštěn a emigroval do Západního Německa. Za nezákonné popravy údajných desertérů zde byl ale odsouzen na čtyři roky vězení. Propuštěn byl v roce 1963 a stáhl se do ústraní, kde také o deset let později zemřel ve věku 81 let.

Podobně i včera v půl sedmé ráno vyrazili vojenští nadšenci, aby tuto trasu s dobovým vybavením absolvovali. Vybavení, které na rekonstrukci mise použili, našli nejen na dobových fotografiích z archivu, ale i na těch, co poskytli obyvatelé Velichovek. „Auta jsou tak označena přesně podle toho, jak mají být. Mají kompletně všechno dobové, jak měli v misi dané,“ upřesnil Hradec.

Samotná kolona ve Velichovkách vzbudila pozdvižení a místní americké vojáky nadšeně přijali. V poledne se konvoj otočil zpět a vrátil se zpátky do Plzně. Sověti se o přítomnosti amerických vojáků ve východních Čechách dověděli až z fotografií z Hradce Králové.

Druhý ročník rekonstrukce mise Velichovky začíná (zdroj: ČT24)