Picek rozdával vyznamenání, jedno i pro hokejistu Holíka

Praha – Ku příležitosti zítřejšího státního svátku ministr obrany Vlastimil Picek vyznamenal nebo povýšil třiadvacet lidí. Vyznamenání Zlaté lípy si tak od šéfa obrany převzal mj. hokejista Jaroslav Holík, voják Miloš Prášil, který byl těžce zraněn při živelní katastrofě v Afghánistánu, nebo účastníci druhého a třetího odboje.

„Byla to taková zvláštní skupina, v níž byli nejen vynikající odbojáři, ale také tam byli vynikající sportovci a též mladí lidé, stávající vojáci, kteří vykonali hrdinské činy,“ okomentoval dnešní slavnostní akt ministr Picek.

Sedmdesátiletý Jaroslav Holík dostal vyznamenání Zlaté lípy ministra obrany ČR. Hokejista je držitelem jedné bronzové olympijské medaile a jedné zlaté, dvou stříbrných a tří bronzových medailí z mistrovství světa. „Čím víc člověk stárne a někdo si na něj vzpomene, tím víc to potěší,“ řekl k vyznamenání Holík.

Nadpraporčík Miloš Prášil obdržel Kříž obrany státu ministra obrany ČR. Během mise v Afghánistánu v roce 2007 se jeho skupina dostala do sesuvu bahna a kamení po deštích. Obětavě zachránil kolegy a vojenský materiál. Kvůli neštěstí ale pak utrpěl četná zranění, přišel o nohu. Po dlouhodobém léčení se aktivně vrátil do služby v armádě. „Pokud mi zdraví dovolí a nebudu svou zdravotní způsobilostí ostatní vojáky zatěžovat, tak vždy budu sloužit,“ řekl sedmatřicetiletý Prášil, který byl ohrožen na životě.

Ministr obrany dává vyznamenání většinou čtyřikrát ročně. Nejvíce to bývá ve státní svátky 8. května, 28. října. Využívá ale také v červnu Dne ozbrojených sil ČR a v listopadu Den válečných veteránů. Dnes vyznamenal nebo povýšil celkem 32 osobností, ne všechny ale byly dnes přítomné. Oceněno bylo také jedno uskupení, a to rota 151. ženijního praporu Bechyně, která se zaměřuje na likvidaci nevybuchlé munice. Její zástupce si z ministerstva obrany odnesl Záslužný kříž ministra obrany ČR.

Vydáno pod