Drobil rezignoval, podezření z korupce mu zlomilo vaz

Praha - Korupční aféra na ministerstvu životního prostředí částečně končí - její hlavní aktér ministr Pavel Drobil totiž oznámil rezignaci na svoji funkci. Učinil tak po uzavřeném jednání špiček vládní koalice. Důvodem jeho odstoupení jsou machinace ve Státním fondu životního prostředí, které už začala na základě tajných nahrávek ředitele fondu Libora Michálka vyšetřovat protikorupční policie. Šéf sociálních demokratů Bohuslav Sobotka také oznámil, že jeho strana svolá kvůli Drobilově kauze mimořádnou schůzi sněmovny, na které vyvolá hlasování o nedůvěře vládě. Po ministrově rezignaci ale od záměru ustoupí.

Drobil svoji rezignaci oznámil na tiskové konferenci po jednání K9. Z ministerského postu odejde poté, co bude schválen státní rozpočet a vláda projedná řešení takzvané ekologické superzakázky. Premiér Petr Nečas bude jeho rezignaci řešit po návratu z evropského summitu. „Pavel Drobil má moji podporu, je to slušný a poctivý člověk. Udělal však manažerskou chybu, vybral si špatné spolupracovníky,“ řekl Nečas.

Také Drobil prohlásil, že nepochybil v ničem jiném než v personálním výběru spolupracovníků: „Rozhodl jsem se žádným způsobem nedovolit zneužití této mediální kauzy k diskreditaci vlády premiéra Petra Nečase a Občanské demokratické strany.“ Nečase ale prý v pondělí požádal, aby mohl odejít až po vyřešení „personální situace“ na SFŽP. Nechtěl prý připustit, aby „lidé, kteří nahrávají své spolupracovníky nebo vyprávějí pohádky o údajných úkolech od ministra dále mohli v tomto resortu pracovat“.

ČSSD žádá audity na ministerstvu i v lesích ČR

Opozice dnes místopředsedu ODS Drobila obvinila, že toleroval korupční praktiky a neinformoval policii, přestože měl o údajném pokusu o vyvádění peněz ze Státního fondu životního prostředí vědět. Jeho rezignace je proto správná. Sociální demokraté zároveň premiéra Nečase požádali o důslednou kontrolu na ministerstvu životního prostředí, fondu a v Lesích České republiky se zaměřením na působení Drobila a jeho nejbližších spolupracovníků.

Milan Urban:

„Hlasování o nedůvěře vládě již není akutní.“

ČSSD během dne začala kvůli Drobilově kauze sbírat potřebných 50 podpisů k vyvolání mimořádné schůze sněmovny, na které by se hlasovalo o vyslovení nedůvěry vládě. Místopředseda strany Milan Urban nicméně po ministrově rezignaci řekl, že jeho spolustraníci se ještě musí poradit, on osobně si však myslí, že „hlasování o nedůvěře vládě již není akutní“. Klub ČSSD se k této otázce sejde ve čtvrtek ráno.

Tajné nahrávky: Peníze z fondu měly pokrýt Drobilovu kariéru

Podle nahrávek, které zveřejnila Mladá fronta Dnes, Drobilův poradce Martin Knetig žádal ředitele fondu Libora Michálka, aby instituce pomohla finančně zajistit další Drobilovu stranickou kariéru a machinacemi se státními zakázkami přispívala na chod ODS. Ředitel fondu rozhovory s Knetigem nahrával, když o svých podezřeních řekl ministrovi i s tím, že si rozmluvy nahrál, Drobil ho požádal, aby nahrávky zničil. Nabídl pak Michálkovi místo náměstka.

Petr Nečas:

„Situaci na SFŽP považuji za závažnou a nehodlám ji bagatelizovat. Údajná korupce musí být vyšetřena principem padni komu padni.“

Drobil se v úterý od Knetiga distancoval a tvrdí, že mu žádné instrukce v tomto směru nedával. V úterý odvolal také Michálka kvůli tomu, že rozhovory nahrával a záznamy pustil do médií. Na nucenou dovolenou nastoupil také další aktér kauzy, Michálkův první náměstek Dušan Fibingr - z nahrávek vyplynulo, že ho Drobil má za vlivnou osobu v ODS a že se podílel na přípravě výběrových řízení na SFŽP. Michálek i Fibingr podali trestní oznámení, kauzou se proto bude zabývat policie.

Uzobnout půl miliardy pro stranu…

Odvolaný ředitel Michálek ve včerejších Událostech, komentářích uvedl, že se s Knetigem znal z dřívější doby. Podle něj zřejmě Knetig předpokládal, že „kamarádství znamená i dělání kroků za hranou zákona“. Nahrávky si prý začal pořizovat poté, co upozornil ministra na nestandardní chování jeho poradce. Ministr prý řekl, že bez důkazů se nebude nic řešit.

Transparency International:

„Podporujeme postup odvolaného šéfa Státního fondu životního prostředí Libora Michálka, který si nahrával rozhovory, při nichž byl vyzýván k trestné činnosti. Jde o jediný možný způsob obrany proti korupčním tlakům. Kauza připomíná klasický korupční vzorec spojený s velkými zakázkami a s financováním politických stran.“

Knetig a Michálkův náměstek Fibingr se podle Michálka domlouvali, že z třímiliardové zakázky na čističku odpadních vod v Praze „uzobnou“ půl miliardy, která půjde politické straně. V pozadí kauzy se měl podle Michálka pohybovat bývalý ministr vnitra Ivan Langer, jakožto hlava mimorozpočtového financování ODS.

Fibingr to přímo v televizním studiu, kde seděl naproti Michálkovi, popřel a označil to za Michálkův výmysl. „Pokud se pan Michálek na něčem takovém domlouval se svým kamarádem, tak to považuji za mafiánské praktiky, které se jim vymkly z rukou,“ uvedl v Událostech, komentářích Fibingr.

Kdo je kdo v kauze Drobil:

Pavel Drobil: Ministr životního prostředí a místopředseda ODS, blízký premiéru Nečasovi i prezidentu Klausovi. Tlačil na ředitele fondu Michálka, aby spolupracoval s poradcem Knetigem. Žádal po něm zničení nahrávek dokazujících korupci nebo nahlášení případu policii. Odměnou mohlo být křeslo náměstka pro Michálka. Případ samotný neřešil. Dnes na svoji funkci rezignoval.

Libor Michálek: Ředitel státního fondu životního prostředí, do funkce jej dosadil Drobil. Znal se s ním i s Knetigem z dřívější doby. Odmítl údajné vyvádění peněz z fondu a pořídil nahrávky s Knetigem a Fibingrem, které tento záměr prokazují. Drobil jej včera odvolal.

Martin Knetig: Hlavní poradce ministra Drobila, se kterým pracoval i dříve v Lesích ČR. V jedné z nahrávek tvrdí, že má zajistit peníze pro ODS a Drobilovu kariéru. Podle Michálka měl manipulovat s výběrovými řízeními.

Dušan Fibingr: První náměstek Michálka ve SFŽP, měl se podle něj podílet na manipulaci se zakázkami. Přišel s Drobilem, který jej považuje za vlivného člověka v ODS.