Letecká záchranka DSA hájí své jméno a žaluje poslance

Praha – Společnost DSA provozující leteckou záchrannou službu podá trestní oznámení a žalobu pro poškození jména na poslance Jiřího Štětinu (VV) kvůli jeho výrokům, že jsou její služby předražené. DSA spolu se společností Alfa Helicopter vyhrála v roce 2009 tendr ministerstva zdravotnictví na provoz letecké záchrany, kvůli jeho údajnému předražení je stíhán tehdejší ministr zdravotnictví Tomáš Julínek. Poslanec na oznámení DSA reagoval slovy, že kde schází odborné a věcné argumenty, nastupuje vyhrožování a demagogie.

Ministerstvo zdravotnictví za provozování letecké záchranné služby soukromým společnostem Alfa Helicopter a DSA ročně zaplatí 465 milionů 290 tisíc korun a podle protikorupčních detektivů Česko kvůli tendru přišlo o 792 milionů korun. Policie vychází z toho, že zakázka byla předražená, protože jedna letová hodina soukromých společností stojí 135 tisíc korun, zatímco u policie jde jen o 35 tisíc korun a u armády o 50 tisíc korun. 

Obdobné stanovisko zastává i poslanec Věcí veřejných Jiří Štětina, který vedl v letech 1993 až 2002 územní středisko záchranářů v Hradci Králové. „Systém je zrůdný v tom, že dvě soukromé firmy mají garantováno už jenom to, že vrtulník přistaví, a když vrtulník nelétá, mají 137 000 korun za den,“ prohlásil koncem dubna.

DSA: U Štětiny jde o osobní mstu

DSA ovšem takové nařčení od počátku odmítá. „Pokud někdo tvrdí, že létáme dráž než policie nebo vojáci, tak je buď špatně informován, nebo záměrně lže. Ve skutečnosti jsme totiž naopak výrazně levnější,“ uvedl již dříve tiskový mluvčí podniku Tomáš Zdechovský. V případě Štětiny pak podle něj jde o osobní mstu.

„To, co pan poslanec Štětina uváděl v médiích, bereme z jeho strany jako osobní mstu. Vedle žaloby na něj podáme také trestní oznámení, a to pravděpodobně pro podezření ze spáchání pomluvy, ale možná i dalších trestných činů,“ uvedl nyní Zdechovský s tím že právníci firmy zvažují možnost podat trestní oznámení či žalobu také na „jednu bezpečnostní složku“ (pravděpodobně protikorupční policii). Vysouzené peníze by DSA podle něj věnovala na charitativní účely.

Poslance Štětinu podle jeho vlastního vyjádření krok DSA nepřekvapil. „To (žaloba a trestní oznámení) mě vůbec nepřekvapuje. Již v minulosti jsem byl označován za škůdce zdravotnictví a že jsem urážel i poslance. Kde nejsou argumenty odborné a věcné, nastupuje vyhrožování a demagogie. Na to už jsem zvyklý více než 15 let. Tedy s chutí do toho!!“ napsal ČTK Štětina.