Zeman si přál majetková přiznání, strany se předhánějí s návrhy

Praha – Parlamentní strany ve sněmovně se pustily do klání o vítězný návrh zákona o majetkových přiznáních; přání prosadit normu vyslovil po svém zvolení prezident Miloš Zeman. V dolní komoře se rodí nejméně 5 vizí, jak by se měl v budoucnu majetek přiznávat. Strany z levé části politického spektra preferují spíše plošné zavedení, koalice se zas kloní k mírnějšímu přiznání jen pro politiky, soudce a vybrané státní úředníky.

Už dnes musí přehled o nabytém majetku jednou ročně zveřejnit třeba politici. Ovšem nelze se dobrat jejich majetkových poměrů před vstupem do politiky, což by mohlo odkrýt, zda politik nepřišel jako zázrakem k nějakému závratnému jmění. I dlouhodobý odpůrce změn v tomto směru ODS nyní se zpřísněním pravidel souhlasí. „Dovedu si představit úpravy typu porovnání majetku při nástupu do ústavní funkce a při odchodu z ústavní funkce,“ řekl České televizi premiér Petr Nečas.

Právě s takovým návrhem chce přijít TOP 09, podobnou verzi pak chystá i nejmenší koaliční strana. „Novelu zákona o střetu zájmů mám předložit ještě letos,“ tvrdí vicepremiérka a předsedkyně LIDEM Karolína Peake.

Fotografování sněmovny
Zdroj: ČT24

ČSSD: Je třeba hlídat rozdíl příjmů a majetku

Sociální demokraté ale nyní požadují, aby majetková povinnost platila pro všechny. Fyzicky by majetková přiznání lidé podávat nemuseli, při zásadním rozdílu mezi příjmem a výší majetku by finanční úřad mohl požadovat doložení původu majetku. „Pokud u někoho přesahuje rozdíl mezi příjmy a majetkem 5 milionů korun, mělo by to být řešeno,“ míní Jeroným Tejc z ČSSD.

Se svým návrhem ale nezahálí ani komunisté a Věci veřejné. Podle nich by měl původ majetku prokazovat každý, jehož majetek přesáhne výši 20 milionů. Ani jedna ze stran se ale nebrání podpoře případného koaličního návrhu.

Vybrané údaje z majetkových přiznání politiků:

  • K nejpodnikavějším poslancům patřil v roce 2011 poslanec ODS Václav Baštýř. Na prodeji akcií vydělal 10 milionů korun.
  • Pavel Bém dostal za knihu o Mount Everestu honorář 725 tisíc korun.
  • Tehdy sociálnědemokratický hejtman Jaroslav Palas dostával pro změnu čtyři platy, když zastával post senátora, hejtmana a zasedal ve dvou dozorčích radách. Celkem si přišel na více než dva a půl milionu korun.
  • David Rath podal majetkové přiznání z vazby. Podle něj předloni zaplatil za polovinu domu 1,7 milionu korun.