Poslanci chtějí povinné zimní pneumatiky

Praha - Sněmovna se na dnešním jednání zabývala především dopravními pravidly. Na programu měla senátní novelu zákona o provozu na pozemních komunikacích. Poslanec a dopravní expert VV Stanislav Huml v rámci druhého čtení navrhl, aby poslanci odmítli zmírnění postihu za malé množství alkoholu u řidičů, jak to navrhl Senát. Zimní pneumatiky by ale měly být povinné v době od začátku listopadu do konce března. O předloze a jejích úpravách budou poslanci rozhodovat zřejmě ještě do konce týdne. Novela zákona z dílny Karlovarského kraje, která by zavedla mírnější tresty při pochybení pro stanice technické kontroly, sněmovnou neprošla. Podle předlohy měla být nově odebírána licence pouze při opakovaném pochybení. V ostatních případech kraj navrhoval pokutu do půl milionu korun.

Za alkohol do 0,3 promile by podle senátního návrhu hrozila jen pokuta do pěti tisíc korun. To se ale nelíbilo jak zástupci koalice, tak opozice. Huml zrušení této části zdůvodnil tím, že by to vedlo jen ke smlouvání řidičů s policisty a správními orgány o míru naměřeného alkoholu. Podle poslance už nyní platí, že alkohol se do hranice 0,26 promile nesankcionuje, neboť není možné prokázat, že tato míra ovlivňuje řidičovo chování.

Senátní novela počítá s tím, že trestné body by se nově neměly udělovat například za malé překročení rychlosti nebo za nezapnutí světel u vozidla. Naopak za vážnější přestupky by měl řidič dostat bodů více. Například sedm místo šesti bodů by měl řidič dostat, pokud mu policie naměří více než 0,3 promile alkoholu nebo pokud neposkytne první pomoc. Hospodářský výbor navrhl, aby součástí novely byla i povinnost používat od listopadu do března zimní pneumatiky na celém území republiky.

Huml chce zrušit značky informující o měření rychlosti

Problém s odkazováním majitele vozu na osobu blízkou chtěl Huml původně řešit zavedením obecné odpovědnosti pro provozovatele vozidla. Kritici ale návrh označovali za protiústavní, poslanec ho proto nakonec dnes neuplatnil. Chce naopak zrušit značky informující o měření rychlosti obecní policií jako „nesystémové a špatné řešení“. Značky byly zavedeny s cílem zabránit strážníkům ve zneužívání jejich pravomoci.

Mírnější tresty pro stanice STK sněmovnou neprošly. Hejtman kraje Josef Novotný (ČSSD) novelu odůvodňoval tím, že odnětí oprávnění k provozování STK je vážným zásahem do práv podnikatele a mělo by být použito pouze při opakovaném závažném pochybení. Naopak v situacích, kdy není ohrožena bezpečnost silničního provozu, měly být provozovny potrestány pouze pokutou. Proti návrhu se ale postavila už dříve vláda s odůvodněním, že není komplexní. Navíc chystá vlastní novelu, která tuto oblast bude regulovat. Poslanec ODS Petr Bendl přednesl návrh na zamítnutí, který poslanci koalice podpořili.

Stanice technické kontroly
Zdroj: ČT24