Hasenkopf mezi autory Klausovy amnestie nebyl, tvrdí Jakl

Praha - Ladislav Jakl popřel, že by právník Pavel Hasenkopf byl jedním z autorů novoroční amnestie prezidenta Václava Klause. V diskusním pořadu Partie televize Prima family bývalý šéf politického odboru Hradu řekl, že Hasenkopf byl jedním z mnoha oslovených expertů a právníků, od nichž si vyžádali podklady poté, co se Klaus v první polovině listopadu rozhodl, že amnestii vyhlásí.

„Pan Hasenkopf žádným autorem není, žádným spoluautorem není, a dokonce ani vůbec nikdy nevěděl, jak tato amnestie vznikala,“ řekl Jakl. Podklady k amnestii měl podle svých slov mimo jiné také od právníka Zdeňka Koudelky a téměř všech předchozích ministrů spravedlnosti, nikoli ale od toho současného Pavla Blažka. Ten už dříve uvedl, že amnestie vznikala „určitou skládačkou“ a podílelo se na ní více lidí včetně Hasenkopfa a Koudelky, kterého zase za autora amnestie označuje Hasenkopf.

Spor o autorství amnestie se rozhořel poté, co kancléř prezidenta Miloše Zemana Vratislav Mynář prohlásil, že za finálním textem amnestie stojí tři autoři - Hasenkopf, Jakl a někdejší hradní vicekancléř Petr Hájek. Všichni to odmítli. Jakl dnes uvedl, že amnestie vznikla v diskusích prezidenta Klause a jeho tří blízkých spolupracovníků, mezi které patřil, jména dalších ale neuvedl. Prezident je podle něj autorem amnestie nejen de iure, ale i de facto.

Programový ředitel Transparency International ČR Radim Bureš uvedl, že současné spory jsou výsledkem „neuvěřitelného diletantismu“, s jakým se o amnestii rozhodovalo. Pozastavil se nad tím, že tak závažný krok se neuskutečnil standardní cestou s využitím úředníků ministerstva spravedlnosti. Jakl oponoval, že justice nemohla návrh amnestie vypracovat, protože amnestie stojí stejně jako prezidentské milosti „vedle nebo nad“ spravedlností. Zmínil také nebezpečí neklidu ve věznicích, pokud by se příprava amnestie prozradila.