Hegerova léčba zdravotnictví: nadstandardní péče, ochrana lékařů a bič na pojišťovny

Praha – Ministr zdravotnictví Leoš Heger představil na dnešním Žofínském fóru tři základní pilíře pro pozitivní změnu českého zdravotnictví. Prvním je stanovení úhradových standardů, druhým je úprava legislativy lékařských postupů včetně nerozšiřování současného standardu péče, s čímž souvisí i omezení vstupu nových technologií. Třetím pilířem je pak vynucení změn v chování zdravotních pojišťoven, zejména jejich smluvní politiky. Heger si od pilířů slibuje jak úspory, tak zvýšení spokojenosti lékařů i pacientů. Ministr se na fóru dotkl také hrozícího odchodu lékařů do zahraničí – situace podle něj není tak dramatická, jak organizátoři akce tvrdí. Zároveň upozornil, že šetřit musí na svém provozu hlavně samy nemocnice.

Podle ministra je důležité jasně definovat úhradové standardy a nadstandardní péči, a tím otevřít možnost spoluúčasti pacientů. Tím přitečou do zdravotnictví peníze a zároveň si lidé budou moci rozhodnout, jestli chtějí investovat více do svého zdraví a pohodlí. Spoluúčast by mohla být například u léčebných novinek, které nejsou ještě tolik prověřené, ale pacienti by o ně měli zájem. Další možností jsou úkony, které jsou výrazně dražší než standardně prováděné úkony, ale jejich výsledná účinnost je jen mírně lepší.

ČSSD k odchodům lékařů:

Socialisté požádají o mimořádnou schůzi věnovanou problémům kolem odchodů lékařů. Konat by se podle sociálních demokratů měla ještě letos. Levicová opozice má dost hlasů na to, aby si svolání schůze vynutila. Koalice pak ale může odmítnout její program.

Další oblastí Hegerových návrhů je úprava definic správných lékařských postupů, která by měla lékařům poskytnout větší jistotu při výkonech a měla by je chránit před tím, aby si pacienti stěžovali na nedostatečnou péči. Třetí pilíř se týká pojišťoven, které se podle ministra nechovají vždy jako v západních zemích a nezvyšují efektivitu celého zdravotnictví. „Stále častěji slyším kritiku na smluvní politiku pojišťoven, kdy jsou z nejrůznějších důvodů nasmlouvávány služby, které nejsou úplně nezbytné,“ uvedl Heger s tím, že by nadále nemělo být možné, aby pojišťovny jen kvůli konkurenčním tlakům nasmlouvaly služby navíc. Zdravotnictví tím ušetří a peníze se lépe využijí.

Odchody lékařů hraničí s vyhrožováním

S odcházením lékařů do zahraničí to podle Hegera nebude tak horké. „Po výstavě s nabídkou míst rétorika odcházení do zahraničí značně ochladla. Pokud odejde několik set lékařů, tak to možná bude v určitém smyslu dobré, protože řada z nich se zase se zkušeností vrátí,“ uvedl na konferenci ministr. Zároveň však dodal: „Nechci popírat, že je tu určité riziko, že lékaři masově podají výpovědi. Pokud by se tak stalo a 4 000 lékařů napříč zdravotnictvím by odešlo, nastalo by něco jako prázdninový provoz udržitelný několik měsíců. Pokud by to byli lékaři z určitých oborů, pak by vláda musela použít krizové peníze.“ Kabinet takto musel aktivizovat havarijní zdroje například při povodních v severních Čechách.

Heger k odchodům lékařů:

„Je to dobře programovaná, profesionálně agenturně vedená nátlaková akce, která eskaluje za hranici dobrého vkusu a začíná být vyhrožováním.“

Akce lékařů má podle něj charakter dobře programované, profesionálně agenturně vedené nátlakové akce, která eskaluje za hranici dobrého vkusu a začíná být vyhrožováním. Vláda nicméně více peněz do zdravotnictví nedá. „Mají-li se v roce 2011 zvýšit platy lékařů, musí nemocnice hospodařit velmi dobře. Mají-li pak platy růst i v roce 2012, musí se zefektivnit práce ve zdravotnictví,“ uzavřel Heger.

Ředitel VZP Pavel Horák k odchodům lékařů:

„Až v lednu zjistíme, jaký je rozsah problému a ve kterých krajích. Pak budeme jednat se zřizovateli těchto nemocnic, jak to řešit. Neznamená to, že bychom hned 1. ledna rušili smlouvy.“

Šéf České lékařské komory Milan Kubek k odchodům lékařů:

„Cílem akce je zlepšit pracovní podmínky lékařů v nemocnicích, aby neměli důvod nikam odcházet. Chybí tři miliardy korun na platy lékařů, to jsou tři kilometry dálnice, rozhodnutí je na vládě.“

Leoš Heger
Zdroj: ČT24