Kauza Rath: Peníze v krabici od vína už leží rok

Praha - Ještě v pátek 11. května 2012 otevíral tehdejší středočeský hejtman David Rath novou cyklostezku v Rakovníku. O tři dny později ho ale se sedmi miliony v krabici od vína zatklo policejní komando. Doba, kdy se kraji napůl žertem přezdívalo Rathovo, tím skončila. Státní zástupce Petr Jirát jej začátkem dubna obžaloval z přijetí úplatku a hrozí mu až 12 let vězení. Maximální délka vazby je tak v jeho případě až dva roky. Dnes je to přesně rok, co je Rath ve vazbě. Všechny pokusy dostat se z vězení byly zatím neúspěšné. Naposled jeho propuštění zamítl Středočeský krajský soud 30. dubna. Hlavní líčení v této kauze by mělo začít v polovině léta.

Spolu s Davidem Rathem policie v kauze obvinila dalších deset lidí. Hlavní spoluobvinění, Kateřina Pancová a Petr Kott, měli podle žalobce při zasahování do veřejných zakázek jasně rozdělené role, Ratha potom vždy informovali, co dělají. S Pancovou měl bývalý hejtman Rath řešit rekonstrukce a novou výstavbu, s Kottem plánované nákupy zdravotnické technologie.

Rathovo zatčení otřáslo politickou scénou. Z celé akce se navíc v médiích objevily odposlechy, které popisovaly situaci v okolí Davida Ratha před zatčením. Přehled toho, co zaznělo: Rathovy odposlechy přehledně.

Hlavní podíl na tom, že David Rath skončil ve vazbě, má dnešní pražská státní zástupkyně Lenka Bradáčová. Ona, tehdy ještě v roli ústecké státní zástupkyně, obvinila poslance ČSSD a středočeského hejtmana z přijetí úplatku.

Zatímco Rathův život teď řídí pevný režim věznice, na krajském úřadě se naopak atmosféra uvolnila. Nicméně i po roce jsou podle informací tisku (MfD) v kraji pozůstatky Rathovy vlády zřetelné. Nové vedení kraje se ještě stále nedokázalo vypořádat s některými problematickými projekty a ve funkcích zůstalo několik Rathových blízkých spolupracovníků. V čele Středočeského kraje například znovu sedí čtyři ze sedmi radních za ČSSD, kteří tam byli už za Ratha.

Raduan Nwelati, zastupitel (ODS): „Rozhodně se nedá mluvit o nějaké výměně garnitury.“
Marek Semerád, náměstek hejtmana pro oblast životního prostředí a zemědělství (ČSSD): „A proč by se nevraceli? Kdyby něco provedli, tak už jsou dávno zavření. A pokud mají kvalifikaci, tak mi to nevadí.“

Co je kauza Rath?

David Rath byl loni zadržen v souvislosti s údajně předraženou zakázkou na rekonstrukci zámku v Buštěhradě na Kladensku. Barokní zámek se měl stát reprezentačním prostorem Středočeského kraje. Rathovo vedení plánovalo stavbu rekonstruovat za peníze z dotací Evropské unie. Tendr vyhrála v březnu 2012 společnost Konstruktiva Branko. Práce měly přijít na 214 milionů korun. Podle státního zástupce Petra Jiráta soudní znalec vypočítal, že oprava byla předražená o více než 16 milionů. Obžalovaní, kromě Ratha se jedná i o jeho spolupracovníky Petra Kotta, Kateřinu Pancovou, dále čelí podezření z korupce při nákupu zdravotnického vybavení pro kolínskou, kladenskou a mladoboleslavskou nemocnici. Podle žalobce Rath za zmanipulování zakázek vzal úplatky 16 milionů korun. Původně prý požadoval přes 22 milionů, ale policisté ho zadrželi dříve, než stačil vše převzít. Nyní je exhejtman ve vazbě a čeká na zahájení soudního procesu. Soudy opakovaně zamítly jeho propuštění. Státní zástupce jej začátkem dubna obžaloval z přijetí úplatu a hrozí mu až 12 let vězení.

Daniel Volák (ODS), náměstek ministra spravedlnosti

"Nerad bych hodnotil konkrétní případ pana poslance Davida Ratha. Nicméně z mé dvacetileté praxe obhájce a advokáta si myslím, že je vazba nepřiměřeně dlouhá.

Anna Šabatová, bývalá předsedkyně Českého helsinského výboru

„Je otázkou, jestli důvody vazby pro Ratha trvají, to já nemohu posoudit.“

Kdo je kdo v kauze Rath

Podle státního zástupce Petra Jiráta bude skupina kolem Davida Ratha souzena také pro pokus získat zhruba 300 milionů z evropských dotací. Z těchto peněz však Evropská unie nic nevyplatila, protože kvůli stíhání bylo vyplácení zastaveno. Obžaloba podaná na Ratha a dalších deset obžalovaných má 88 stran.

Milan Urban v Interview ČT24:

„Není nic, čeho by se sociální demokracie měla obávat, alespoň já o ničem nevím. O sociální demokracii se v této souvislosti spíše spekuluje, než mluví, nejsou to věci, které jsou podloženy nějakými fakty (…). Předložili jsme naše transparentní účetnictví, které je v pořádku, nikdo ho nezpochybňuje.“

Další dva hlavní obžalovaní, bývalý poslanec Petr Kott a někdejší ředitelka kladenské nemocnice Kateřina Pancová, žádali podle žalobce na úplatcích 48,2 milionu korun, dostali zhruba 38,2 milionu. Policie ale podle tisku prověřuje ještě další tři zakázky na nákup zařízení pro kolínskou, kladenskou a mladoboleslavskou nemocnici, které mohly být zmanipulované a na kterých se dvojice podílela.

  • Kateřina Pancová autor: Michal Kamaryt, zdroj: ČTK
  • Petr Kott autor: Michal Kamaryt, zdroj: ČTK
  • Petr Kott - lékař, bývalý poslanec a životní partner obžalované Kateřiny Pancové. Společně podle žalobce žádali na úplatcích přes 48 milionů korun, dostali zhruba o deset méně. Poslancem za ODS byl Kott zvolen v roce 2002 na Liberecku. V říjnu následujícího roku byl ze strany vyloučen, protože se v opilosti nezúčastnil důležitého hlasování o reformě veřejných financí. Kott později posílil řady unionistických poslanců. Před svým odchodem ze sněmovny v roce 2006 jako jeden z mála pravicových poslanců podpořil kontroverzní zákon o neziskových nemocnicích, který prosazoval tehdejší ministr zdravotnictví Rath. Za to si Kott podle médií vysloužil odměnu v podobě ředitelského postu v obnovené středočeské pobočce Všeobecné zdravotní pojišťovny. V jejím čele stál zhruba rok, posléze se stal spolupracovníkem hejtmana Ratha.
  • Kateřina Pancová - lékařka, bývalá ředitelka kladenské nemocnice a blízká spolupracovnice Davida Ratha. S ním spolupracovala již v Lékařském odborovém klubu (LOK zakládal právě Rath), společně také vlastnili firmu Paracelsum, která provozovala několik ambulancí. V roce 2010 byla za ČSSD zvolena zastupitelkou v Hostivicích, kde tehdy stejně jako Rath bydlela. Po krajských volbách na podzim 2008 se Pancová stala ředitelkou Oblastní nemocnice Kladno a o tři roky později stanula v čele příspěvkové organizace Krajská nemocnice Středočeského kraje, kterou nechal Rath založit v roce 2009 a která zastřešovala všechna krajská zdravotnická zařízení.   
  • Tomáš Mladý - Bývalý obchodní ředitel stavební společnosti Konstruktiva Branko.
  • Lucia Novanská - Členka představenstva administrátorské společnosti ML Compet. Tato firma podle tisku organizovala pro pět středočeských krajských nemocnic skoro všechna výběrová řízení včetně těch, která uvádějí policejní spisy ke kauze Rath.
  • Pavel Drážďanský - Bývalý ředitel a člen představenstva stavební společnosti Konstruktiva Branko, která loni na jaře vyhrála soutěž na rekonstrukci zámku v Buštěhradu za bezmála 215 milionů korun. Podle policie byl projekt předražený.
  • Martin Jireš - Bývalý místopředseda představenstva společnosti Puro-Klima, která v kauze figuruje jako dodavatel zdravotnického zařízení pro středočeské nemocnice.
  • Ivana Salačová - Ředitelka a do loňského léta jednatelka stavební společnosti Fisa ze Slaného. Má statut spolupracující obviněné, který získala díky přiznání a pomoci vyšetřovatelům při rozkrývání korupčních mechanismů. Deník Mladá fronta Dnes koncem března napsal, že Salačová podle policie zprostředkovávala kontakt mezi Pancovou s Kottem a dodavatelskými firmami. Server Lidovky.cz už dříve uvedl, že Salačová při rekonstrukci buštěhradského zámku údajně měnila čisté firemní peníze na miliony určené k uplácení.

Co řekli o kauze Rath

  • Miroslav Kalousek, ministr financí a místopředseda TOP 09: „Rád bych apeloval na sociální demokracii, ať přestane ohrožovat finanční stabilitu České republiky a čerpání našich prostředků z Evropské unie svými krajskými satrapy a jejich klientelistickými skupinami.“ (ČTK, 15. května 2012)
  • Petr Nečas, premiér a předseda ODS: „Bylo by nesmírně špatné, kdyby vznikl dojem, že jako Rath jsou všichni politici. Myslím, že již ze způsobu vyjadřování je zjevné, že někteří z nás nejsou Rathové a i v těchto věcech nejsme jako on.“ (ČTK, 16. května 2012)
  • Jiří Paroubek, poslanec LEV 21 (dříve ČSSD): „Ve zdrcující mediální kampani, která následovala po zatčení Davida Ratha, byl již jaksi předem nejen odsouzen, ale také politicky a vlastně i lidsky popraven.“ (Poslanecká sněmovna, 5. června 2012)
  • Karel Schwarzenberg, ministr zahraničí a předseda TOP 09: „Jsem opravdu rád, že u nás nastal zvrat, že se už policie nevyhýbá vysoce postaveným politikům. To je zdravý symbol toho, že se v pravém slova smyslu stáváme evropskou zemí.“ (Právo, 16. května 2012)
  • Bohuslav Sobotka, poslanec a předseda ČSSD: „To, co se stalo, je jeho individuální selhání. Korupční aféra kolem Davida Ratha nijak nesouvisí s financováním ČSSD.“ (Právo, 9. června 2012)

Sám Rath ve vazbě nezahálí a snaží se vládě předkládat stále nové úpravy zákonů (např. také o výkonu vazby). Za rok jich do sněmovny poslal už dvanáct. Odmítl se totiž vzdát poslaneckého mandátu a současné zákony neumožňují, aby mu byl odebrán. David Rath dál trvá na své nevinně a poukazuje na manipulaci s policejními odposlechy. Svůj návrat do politiky ale považuje za nemožný. Navíc o svém pobytu ve vazbě napsal i knihu s názvem Přesedněte si, kterou vydalo nakladatelství Petry Paroubkové.