Přísný trest za rabování během povodní - za krádež benzinu tři roky vězení

Liberec – Okresní soud v Liberci rozdal za rabování při srpnových povodních přísné tresty. Tři Poláci způsobili škodu pouhých 7 500 korun, když navrtali nádrž u auta a vysáli z něj benzin, všichni ale mají jít na tři roky do vězení. Informovala o tom Mladá fronta Dnes. Soud udělil takto přísné tresty proto, že se krádež stala v době živelné katastrofy. Poláci sice tvrdí, že o povodních nevěděli, ale tomu soud neuvěřil. Rozsudek není pravomocný, všichni tři se odvolali. Původně jim přitom hrozil osmiletý trest.

„Prokázali jsme, že zastavili už v Novém Městě pod Smrkem, kde se jim krást nechtělo, a pokračovali dál do vnitrozemí. Po cestě prokazatelně viděli auta na střechách, utržené silnice nebo zdemolované chodníky,“ vysvětlil své rozhodnutí soudce. Dopadeni byli v Raspenavě, když navrtali nádrž jednoho auta a odsáli benzin za 160 korun, pak si jich všimli lidé a přivolali policii. Mladíci ve věku 22, 25 a 26 let patří v Polsku mezi známé recidivisty. 

Tento případ ale není jediný, policie viní z rabování během povodní celkem 12 lidí. Včera měl v Liberci začít soud s dalším mladíkem, který podle obžaloby ukradl z bytu vyplavené rodiny 45 tisíc korun ze sociálních dávek. Muž, kterého rodina znala a pomáhal jí po záplavách s úklidem, potřeboval údajně peníze na hrací automaty. Nepodařilo se ho ale předvolat, a tak byl soud odročen na únor. 

Další tři lidé z Chrastavy, kteří během povodní sbírali na skládce vyhozené pleny, souzeni nebudou. „Šlo o věci určené k likvidaci, odložené na skládku. Musely by být v místě, kde proběhla evakuace, což se v tomto případě neprokázalo,“ vysvětlil soudce Pavel Pachner.   

K soudu se postupně dostávají i další případy rabování: „Jde se o velmi závažné trestné činy, nařídil jsem je přednostně,“ řekl deníku soudce Okresního soudu v Liberci Lukáš Korpas. K soudu tak míří i případ dvou Rumunů, kteří v Chrastavě sebrali na ulici před vysoušeným domem rotoped. Soud by měl řešit také případ 22leté ženy, která u benzinky na Českolipsku ukradla kasičku s penězi pro vyplavené. Dvě krádeže z období povodní z Chrastavska se zatím objasnit nepodařilo.

Chrastava - zbytky mostu
Zdroj: facebook.com/Patrik Endrych