Soud s miliardáři kauzy MUS probíhá v konferenční místnosti policejní stanice

Bellinzona - Proces s bývalými manažery Mostecké uhelné společnosti začal ve Švýcarsku za přísných soudních omezení a nebývalého zájmu místních médií. Dění v kauze, kterou i švýcarská prokuratura považuje za jednu z nejsložitějších, rámují provizorní podmínky - neprobíhá totiž v klasické soudní síni, ale konferenční místnosti bellinzonské policejní stanice.

Podle reportéra ČT Jiřího Hynka, který přímo v Bellinzoně sleduje proces, mohla neúčast Antonína Koláčka a Oldřicha Klimeckého způsobit odlišná pozvánka k soudu, než jakou obdrželi ostatní. Někteří právníci pak nevylučují, že si mohli text přeložit z francouzštiny tak, že jejich účast u soudu není povinná.

Předsedovi tribunálu Jeanu-Lucovi Bacherovi nestačily důvody absence tří obžalovaných, které předložili jejich advokáti. Obhájci Klimeckého i Koláčka tvrdili, že nevědí, proč se jejich mandanti nedostavili. Není to tak, že by mu uletělo letadlo? ujišťoval se u Koláčkova advokáta soudce Bacher. Mluvčí obžalovaných, advokátka Karolina Zelenková, „důrazně odmítla“, že by se obžalovaní soudu vyhýbali. „Antonín Koláček se k soudu nedostavil z osobních důvodů… Oldřich Klimecký se z jednání u soudu omluvil ze zdravotních důvodů a z důvodů vážného onemocnění své manželky,“ uvedla.

O proces podle Jiřího Hynka projevují nebývalý zájem i místní média, v budově i kolem ní je k vidění řada píšících novinářů, ale i zástupců televizních a rozhlasových stanic. Není to prý každý den, kdy by probíhal soud s cizinci kvůli praní špinavých peněz v řádu stamilionů švýcarských franků. Projednávání však probíhá bez účasti novinářů, ti mohou proces sledovat v jiné místnosti ze tří přenosových monitorů.

Bellinzonská budova, kde probíhá soud s exmanažery MUS
Zdroj: ČT24

Soudní budova v Bellinzoně se již tři roky rekonstruuje, líčení tedy probíhá ve skutečnosti v policejní budově, která justici propůjčila svou konferenční místnost. A oficiální představitelé justice i zúčastněných stran jsou velice skoupí na jakékoli prohlášení. Ani ze strany žalobců nelze získat  v průběhu procesu oficiální stanovisko a zcela vyloučené je ve Švýcarsku hovořit se soudcem.