Janouškův spis má 1 300 stran, soud začne 16. července

Praha - Městský soud v Praze začne v léte řešit případ lobbisty Romana Janouška. Podle informací České televize začne jednání 16. července. Zatím jsou naplánované čtyři jednací dny. Soudce Tomáš Kubovec Lidovým novinám (LN) řekl, že umožní, aby proces v soudní síni sledovala média. Žalobci Janouška viní v souvislosti s loňskou dopravní nehodou z pokusu o vraždu a z ohrožení pod vlivem návykové látky. Hrozí mu až osmnáctileté vězení. Podnikatel již dříve odškodnil jak zraněnou ženu, tak pojišťovnu i majitele auta. Kolik ho to přesně stálo, ale říct nechce.

Šestnáct měsíců po tom, co srazil autem ženu a ujel, se Roman Janoušek bude zpovídat u soudu. Na rozsudek si ale zřejmě počká až do konce léta. „V této kauze vystupuje zhruba 12 svědků, bude léto, určitě se najde někdo, kdo se nedostaví,“ sdělil LN advokát zraněné ženy Josef Lžičař.

Kubovcův senát nedávno rozhodoval například o vině či nevině amerického zpěváka Randyho Blytha, kterého žalobce viní z usmrcení fanouška při pražském koncertu kapely Lamb of God. „Ani tehdy jsem neměl žádný problém s přítomností médií v soudní síni. Nepředstavuji si ale, že to bude proces on-line,“ sdělil deníku Kubovec. „Vypadá to demokraticky, ale jen navenek. Takto veřejně se dá proces dělat jen v případě, že bude za den hotový,“ uvedl Lžičař.

Pořádně tlustá detektivka

Na soudce teď čeká spis o 1 300 stranách. Vyšetřování nehody v pražské Vyskočilově ulici se vleklo dlouhé měsíce. Podle policistů Janoušek loni v březnu při jízdě v Praze 4 nedodržel bezpečnou vzdálenost a narazil do vozu před sebou. Jel prý dál a zastavil až po zhruba 50 metrech na světelné křižovatce. Řidička z poškozeného auta za ním šla a pokoušela se ho kontaktovat, Janoušek ji ale autem srazil a ujel. Policie lobbistu dostihla a při dechové zkoušce mu naměřila přes 2,2 promile alkoholu. Sraženou ženu později odškodnil, výši odškodnění však obě strany tají.

Původní těžké ublížení na zdraví nakonec vyšetřovatelé změnili na pokus o vraždu. „S tou kvalifikací zásadně nesouhlasíme. Připadá nám absurdní. Ročně se stane 80 tisíc nehod a žádná z nich nemá tuto kvalifikaci. To je něco, s čím se těžko smiřuje klient a s čím se těžko smiřuju i já jako profesionál,“ řekl Janouškův advokát Vít Široký.

Soud s Romanem Janouškem začne v červenci (zdroj: ČT24)