Židovská obec varuje před antisemitismem. Vzrostl trojnásobně

Praha – Na českém internetu bují antisemitské příspěvky, loni v meziročním srovnání trojnásobně vzrostly. Vyplývá to z výroční zprávy, kterou zveřejnila Židovská obec. Podle ní stálo za vzrůstajícím antisemitismem napětí v izraelsko-palestinském konfliktu, proizraelská politika české vlády a také prezidentská kandidatura Jana Fischera, u kterého se antisemité zaměřovali na jeho židovský původ.

Zatímco v loňském roce Židovská obec monitorovala na internetu šestadvacet záštiplných článků, videí a obrázků, loni zjistila 82 případů. „Stále se ale počtem antisemitských incidentů i jejich charakterem řadíme k zemím, kde je situace velmi dobrá. Například v porovnání s Maďarskem či Řeckem, kde nenávistné projevy vůči Židům prosakují i do veřejného života,“ uvedl předseda Židovské obce Jan Munk.

Obec loni zaznamenala šest útoků na majetek, fyzické napadení člověka se nestalo. V roce 2011 se majetku týkalo pět incidentů a člověka jeden. „Ani čísla vypovídající o vyhrožování a obtěžování nikterak nevybočují ze statistiky let předchozích,“ uvádí zpráva.

Jan Munk: „Je třeba, aby byla situace monitorována a hlídána, aby stát zaručil bezpečnost židovské komunitě - protože kdo jiný by to měl udělat. V současné chvíli bych řekl, že kooperace mezi Židovskou obcí a mezi bezpečnostními orgány je na dobré úrovni.“

Webový antisemitismus vzrost i s Fischerovou kandidaturou

Webový antisemitismus se podle zprávy projevil při prezidentských volbách, zejména v souvislosti s Fischerovou kandidaturou. „Její ohlasy podaly mimo jiné důkaz, že v části české společnosti existuje v různých podobách latentní nesnášenlivost,“ dodal Munk s tím, že protižidovské pnutí se vyjevilo i v souvislosti s církevními restitucemi. „Byly důvodem k projevům nenávisti vůči církvím a současně v určité míře i vůči židovské komunitě.“

S podobnými informacemi týkajícími se antisemitismu na internetu přišlo nedávno také ministerstvo vnitra, podle jehož výroční zprávy o extremismu se čeští radikálové přesouvají s aktivitami stále více na web. Ultrapravicová scéna přitom využívá hlavně sociální sítě. Bezpečností informační služba v posledních zprávách zmiňuje, že se extremisté z řad krajní pravice snaží obnovovat své aktivity, přičemž řeší spory mezi sebou a scéna zůstává roztříštěná. Židovská obec ovšem zaznamenává a hodnotí incidenty na základě mezinárodní definice antisemitismu a statistika se liší od oficiálních čísel policie, která počítá trestné činy.

Rozhovor s Janem Munkem (zdroj: ČT24)