Ministerstvo chystá obří zakázku na výplatu dávek, tentokrát i s tendrem

Praha – Ministerstvo práce a sociálních věcí chystá obří tendr za 1,4 miliardy na dodavatele informačních systémů pro výplatu dávek. Vítěz zakázky má dostat smlouvu na dobu neurčitou. V příštím roce má programy a aplikace vyvinout a otestovat, od roku 2015 by je měl spravovat. Současný systém zadal resort ještě pod vedením Jaromíra Drábka (TOP 09) bez výběrového řízení. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) ale letos v únoru zakázku zrušil a zakázal stávající počítačový systém pět měsíců po nabytí právní moci verdiktu používat. Ministerstvo se odvolalo. Na zveřejnění záměru vypsat zakázku upozornily Hospodářské noviny.

Nový počítačový systém k vyplácení dávek používají úřady práce od loňského roku. Ministerstvo pod Drábkovým vedením na něj neuspořádalo tendr, ale připojilo se k rámcové smlouvě s firmou Fujitsu Technology Solutions. Česko ji má od roku 2008, kdy ji jako centrální zadavatel uzavřelo ministerstvo vnitra. Podle antimonopolního úřadu ale obě ministerstva porušila zákon o veřejných zakázkách.

Současná ministryně Ludmila Müllerová (TOP 09) v dubnu v Otázkách Václava Moravce řekla, že standardní výběrové řízení na dodavatele nového systému bude trvat déle než rok. Pokud tedy resort neuspěje s odvoláním proti verdiktu ÚOHS a bude muset systém přestat používat, je ve hře krizová varianta, a to „předběžné výběrové řízení na dobu určitou“. V něm by bylo osloveno několik firem, nikoli pouze současný provozovatel systému. Pokud by došlo k výpadku systému a lidé by zůstali bez dávek, ministryně by podle svých slov na funkci rezignovala.

V souvislosti s IT zakázkami stíhala policie od dubna deset bývalých i současných úředníků ministerstva, dva vysoké úředníky resortu práce zatkli kvůli výběrovým řízením na počítače kriminalisté už loni v listopadu. Aféra tehdy stála Drábka křeslo. Žalobce v pondělí stíhání šesti obviněných zrušil.

Mezi stíhanými zůstává bývalý náměstek ministra Vladimír Šiška, který podle policie obešel povinnost vyhlásit soutěž a rozdělil trh s výplatou dávek mezi čtyři předem určené firmy. Exministr Drábek už dříve uvedl, že je stále přesvědčen, že jeho úřad při výběru dodavatele postupoval správnou cestou. Pokud by se podle něj změna systému připravovala jinak, musel by se kvůli reformě vybudovat nový software či dosavadní výrazně upravit, takže by náklady byly výrazně vyšší a nic by se neuspořilo.