Zažívá fotbalové násilí rozmach, nebo je na ústupu?

Praha - Fotbaloví chuligáni na severu Moravy se radikalizují a propojují s podsvětím. Tvrdí to policejní odborníci na divácké násilí i přesto, že ministerstvo vnitra nedávno zveřejnilo zprávu, v níž se policie chlubí tím, že se jí podařilo násilí na stadionech i mimo ně utlumit. Dokument rezortu ministra Radka Johna (VV) schválila i vláda. Přitom právě severní Morava hlásí v porovnání s minulým rokem nárůst rizikových utkání.

„Policie je velmi úspěšná, jednoznačně dochází k výraznému poklesu diváckého násilí,“ prohlásil ministr John začátkem prosince. Severní Morava ale loni hlásila 29 rizikových utkání, v tomto roce jich bylo už o deset víc. Stejně tak roste i počet incidentů spojených s diváckým násilím. „Ano, v poslední době jsme zaznamenali nárůst incidentů. Setkáváme se s radikalizací fanoušků,“ řekla pro ČT policejní mluvčí Moravskoslezského kraje Darina Majková.

Radek John:

„Ta zpráva hovoří o 230 utkáních, 160 rizikových a pouze u 9 šlo o výtržnosti. Považuji to ve srovnání se situací před lety za zlepšení.“

Reportáž Tomáše Vlacha (zdroj: ČT24)

Odborník kriminální policie na fotbalové násilí Martin Synecký tento trend potvrzuje. Rowdies v Česku procházejí podle něj generační obměnou, v důsledku toho se v jejich řadách objevují mladší a radikálnější fanoušci. Specifická je pak situace na severu Moravy. Tvrdé jádro fotbalových násilníků je tu dobře organizované, cvičí bojová umění a jeho aktivity dokonce přesahují hranice fotbalových sympatií. „Byly zaznamenány případy, kdy se tito radikální fanoušci podíleli na vydírání, vymáhání dluhů, případně i na úmyslných násilných střetech,“ konstatuje Synecký.

Ve zprávě ministerstva vnitra se ale vůbec podobné informace neobjevují. Naopak se v ní uvádí, že se policii v podstatě podařilo utlumit násilí ve fotbalovém prostředí. Experty na divácké násilí ale třeba tvůrci zprávy vůbec neoslovili a na materiálu se podílely jiné policejní složky, což potvrzuje i Synecký. Mimo jiné i kvůli fanouškům policie v Moravskoslezském kraji zřídí od nového roku speciální pořádkovou jednotku.

Vydáno pod